Ovaj čovjek je svjetski fenomen: Njegov bubreg je star čak 103 godine

Dobre priče
Ovaj čovjek je svjetski fenomen: Njegov bubreg je star čak 103 godine
Ante je tada imao 77 godina i bio je najstariji donor

Otac Ante je Ivanu Leki iz Osijeka 1991. godine donirao bubreg i dao mu novi život. Ante je tada imao 77 godina i bio je najstariji donor u Hrvatskoj.

Ivan Leko (66) oboleo je od hronične upale bubrega još 1986. Imao je tad 35 godina, suprugu, djecu i veoma veliku šansu da ostane bez bubrega, čiju je funkciju uništavala bolest koja je brzo napredovala.

Upravo to se  i dogodilo 1991, kad je krenuo na dijalizu, a bio je i jedan od čak 1100 ljudi koji su tad bili na listi za transplantaciju. Šanse za donirani bubreg bile su male jer se tad u Hrvatskoj obavljalo 50-ak transplantacija godišnje.

– Moj ljakar, doktor Marko Jakić, predložio je da članovi moje porodice odu na tipizaciju tkiva kako bismo vidjeli ko je od njih mogući donor bubrega. Dvije sestre i tata su odgovarali i, na moje iznenađenje, doktor Jakić odabrao je oca za prihvatljivijeg donora – prisjeća se Ivan, čiji je otac Ante tad imao 77 godina.


Prema tadašnjim pravilima, donor organa nije mogao biti čovjek stariji od 60, ali je doktor Jakić smatrao da je bubreg njegovog oca u dobrom stanju.

- Moj otac imao je bubrege mladića, iako je bio najstariji donor organa u zemlji – kaže je Ivan, kog su ljekari u KBC-u Zagreb na Rebru operisali 1991. godine. Dvoumili su se hoće li bubreg biti dobar izbor za transplantaciju, ali doktor. Jakić je bio uvjeren u uspjeh.

– Sve je prošlo bez problema i za mene i za oca. Ja sad zapravo imam tri bubrega jer moje nikad nisu izvadili – kaže Ivan.
Otac Ante je nakon toga živio još 17 godina. Umro je u 94. godini, od starosti. Nikakvih zdravstvenih problema nije imao uprkos samo jednom bubregu, koji mu je i dalje savršeno dobro radio.

– Moj bubreg danas realno ima 103 godine i nadživio je sve predviđene medicinske granice jer se vjeruje da organi stare kao i čovjek. Ne prođe ni dan da ne pomislim na oca, zahvaljući kojem danas imam troje djece i sedmero unučadi – govori Ivan, koji se oseća dobro i zdravo, iako nalazi kažu da kreatinin u presađenom bubregu raste, pa on polako gubi funkciju.

Ivan je nakon transplantacije umnogome promijenio način života kako bi se presađeni bubreg zadržao.

(24sata.hr)

Novo