Ivan Rakitić za Novi.ba: Dešava se i najboljima, desilo se i Messiju

Fudbal
Ivan Rakitić za Novi.ba: Dešava se i najboljima, desilo se i Messiju
Barcelona je brzo preuzela kontrolu nakon agresivnog otvaranja Citya.

Mnogo toga se nije promijenilo; neće naslovnice španskih sportskih medija ovog utorka prekrivati lice Ivana Rakitića. Glavnu ulogu imati će Luis Suarez i njegova maestralna partija na Etihada, odlični - zanemarimo li slabašni penal - Lionel Messi i savršena saradnja ovog dvojca sa Neymarom. Magični Barcelonin napadački trokut dodao je sinoć na svoj konto još dva pogotka, pa je sada cifra zaokružena na nevjerovatnih sedamdeset golova - bolje ne može.
 
No, iza leđa Barceloninog parnog valjka sinoć je veliki posao odradio i hrvatski reprezentativac. Doveden da Enriqueovu Barcu učini direktnijom, Ivan Rakitić je ove sezone često bio kritikovan, no ove noći je odradio solidan posao.
 
"Znate kako je, uvijek može bolje", kazao je na početku razgovora za Novi.ba u utrobi stadiona dugo nakon posljednjeg sudijskog zvižduka. "U ovakvim utakmicama najmanje je važno kakav je utisak ostavio pojedinac. Važno je da smo generalno odigrali dobro. City je prvak Engleske, igrali smo na njihovom terenu, ovdje nikad nije lako pobijediti, i mislim da je način na koji smo odigrali zadovoljavajući".
 
Sastav Citya iznenadio je mnoge, no čini se da su u Barcinoj svlačionici bili spremni na ovako hrabar i agresivan pristup Pellegrinija.
 
"Ne bih rekao da smo bili iznenađeni. Dobro smo se pripremili za utakmicu, proučili njihovu ekipu, sistem i pripremili se za različite scenarije. Oni su nešto drugačija ekipa nego su bili lani, ali i dalje je to tim koji može igrati različito i na sve smo bili spremni. Ipak, mislim da je mnogo važnije kako smo mi odigrali, kako smo kontrolirali utakmicu i mislim da je taj naš pristup bio najvažniji".
 
Barcelona je brzo preuzela kontrolu nakon agresivnog otvaranja Manchester Citya, ali ostaje utisak da je razlika između dva poluvremena ipak bila očita.
 
"Slažem se da smo bolje odigrali prvo poluvrijeme, mislim da smo potpuno dominirali i da smo trebali postići još neki pogodak. Ipak, to je nogomet, oni su u nastavak ušli s mnogo motiva, borbeno i vratili utakmicu u svojevrsnu neizvjesnost, učinili je interesantnijom. Ipak, opet kažem, mislim da je generalna ocjena pozitivna i nema govora da smo se opustili, to se na ovom nivou ne smije dozvoliti".
 
Messi je u posljednjim minutama imao priliku završiti dvomeč i opuštanje učiniti koliko-toliko mogućim. Ipak, prednost pred revanš je dovoljno velika?
 
"Dešava se i najboljima, desilo se i Messiju. Odigrao je fantastičnu utakmicu i svi znamo koliko nam znači. I dalje je sve otvoreno, znamo da će biti jako teško. City se neće predati, prejaka su ekipa da bi tako nešto očekivali. Ipak, mi igramo pred svojim navijačima, to nam je motiv više da budemo pravi".

Ne propustite