Nikšić od DF, GS i Naše stranke traži dogovor: 'Suprotstavimo se nacionalističkom bloku!'

Aktuelno
Nikšić od DF, GS i Naše stranke traži dogovor: 'Suprotstavimo se nacionalističkom bloku!'
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić pozvao je lidere Demokratske fronte, Naše stranke i Građanskog saveza da pokušaju postići dogovor oko zajedničkih kanditata za načelnike i gradonačelnike...

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić pozvao je lidere Demokratske fronte, Naše stranke i Građanskog saveza da pokušaju postići dogovor oko zajedničkih kanditata za načelnike i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Napominjemo, ova Nikšićeva inicijativa uslijedila je nakon što je dr. Neven Anđelić na portalu Novi.ba pokrenuo temu o zajedničkom "nenacionalističkom kandidatu" u Općini Cetnar, u tekstu naslovljenom Odbrana Centra od nacionalista.

U pismu koje prenosimo, lider SDP-a je pozvao Željka Komšića, Predraga Kojovića i Reufa Bajrovića da što prije sjednu i pokušaju pronaći kandidate koje će suprotstaviti nacionalističkom bloku.

- Kao što vam je poznato oduvijek sam zagovarao potrebu ujedinjenja i zajedničkog djelovanja svih prograsivnih političkih snaga u Bosni i Hercegovini, a prije svega onih koji baštine ideje ljevice, socijaldemokratije, antifašizma i antinacionalizma. Čvrsto vjerujem da velika većina građana BiH također dijeli ove vrijednosti. Apsolutno sam uvjeren kako toj ideji pripadate i Vi i političke partije koje vodite.

Nažalost, činjenica je da smo, rekao bih nepotrebno, podijeljeni i često suprotstavljeni što u konačnici nikome od nas ne može donijeti bilo šta dobro. Mi smo i ranije vodili razgovore o potrebi da na predstojećim lokalnim izborima postignemo dogovor oko zajedničkog nastupa barem kada su u pitanju kandidati za načelnike i gradonačelnike. Ipak nikada nismo na tim razgovorima učestvovali zajedno, već smo uvijek razgovarali pojedinačno, navodi Nikšić u pismu koji je od strane članova SDP-a informisan o intenziviranim razgovorima o eventualnom postizanju dogovora o ovom pitanju. Naročito, kako se navodi, u opštinama u Gradu Sarajevu.

-Smatram da je to ispravan pristup te Vas ovim putem pozivam da što prije, ukoliko dijelite slična razmišljanja, organizujemo zajednički sastanak na kojem bi još jednom pokušali postići dogovor oko jedinstvenog nastupa na spomenutim principima, navodi se u pismu koje možete pročitati u galeriji.

Ne propustite