Eksplodirala bomba u blizini džamije u pregrađu Pertha

Svijet
Eksplodirala bomba u blizini džamije u pregrađu Pertha
Zapaljiva bomba je eksplodirala sinoć u blizini džamije u zapadnoj Australiji gdje su vjernici bili na molitvi. Nije bilo povrijeđenih

Zapaljiva bomba je eksplodirala sinoć u blizini džamije u zapadnoj Australiji gdje su vjernici bili na molitvi. Nije bilo povrijeđenih. Jedan automobil je ugljenisan od plamena u blizini džamije islamskog univerziteta u Thornliju, predgrađu Pertha.

“Grafit protiv islama je ispisan na zidu pored objekta”, navela je u saopćenju policija .

Radi se bez sumnje o kriminalnom djelu mržnje, i ovo je djelo jedne osobe ili grupe, ali ne zajednice”, napisao je na svojoj Facebook stranici Jahja Adel Ibrahim, profesor na univerzitetu.

“Naša zajednica neće upasti u mržnju ”, dodao je on i precizirao da je stotinjak vjernika prisutnih u džamiji završilo molitvu uprkos napadu, “ne dozvolivši da ih zaplaši terorističko djelo koje je počinjeno”.

Na posljednjem nacionalnom popisu u 2011. godini, muslimani su predstavljali manje od tri posto australijskog stanovništva, koje broji 24 miliona.

“Žao mi je i ne mogu dovoljno osuditi svaki ovakav napad”, rekao je premijer Malcolm Turnbull, na temu napada u Perthu.

Islamofobija je u porastu u Australiji, zbog strahova od napada koje bi mogli počiniti po povratku u zemlju Australci koji su otišli da se bore u Siriji i Iraku u redovima grupe Islamska država.

Australija je u septembru 2014. godine povećala nivo upozorenja na terorističke prijetnje. Najmanje šest napada je osujećeno na australijskoj teritoriji u posljednjih 18 mjeseci, prema vladi, objavila je agencija AFP.

(Fena)

Ne propustite