IZVANA OBIČNE KUĆE, UNUTRA NAJBRUTALNIJA MUČILIŠTA Iračani otkrili tajne zatvore u Faludži

Svijet
 IZVANA OBIČNE KUĆE, UNUTRA NAJBRUTALNIJA MUČILIŠTA Iračani otkrili tajne zatvore u Faludži
Tri kuće u jednoj od ulica novooslobođenog iračkog grada Faludže izvana se ni po čemu ne ističu.

Tri kuće u jednoj od ulica novooslobođenog iračkog grada Faludže izvana se ni po čemu ne ističu. Jedna je veća od ostalih s dva stupa na ulazu, druge su skromne i bezlične bež boje, kao uostalom i ostatak grada koji je bio pod kontrolom ozloglašene Islamske države posljednje dvije i pol godine.

No, iza ulaznih vrata krije se prava jeza: improvizirani zatvor koji su militanti koristili kako bi nad zatočenicima sprovodili brutalne kazne, piše Washington Post,prenosi Jutarnji.hr. Te prostorije pružaju pogled na rigorozne zakone koji su Faludžom vladali prije nego li je grad oslobođen, pružaju i pogled na režim kojemu javna smaknuća, vješanja i mučenja nisu ništa strano.

 
Dom mnogih vođa Islamske države, Faludža, bio je prvi grad koji je pao u ruke ekstremista i bio je glavno središte za provođenje njihovih operacija diljem Iraka.

Ovaj zatvor samo je jedan od ostataka samoproglašenog kalifata islamističkih ekstremista, a pronašle su ga iračke snage koje sada pomalo otkrivaju njihova skrovišta što im omogućuje uvid u unutarnju organizaciju te terorističke skupine.

Dok se probijaju kroz zgrade nakon što su ponovno preuzeli grad, irački vojnici nailaze na podzemne tvornice eksploziva, dokumente, oružje i zatvore poput ovog - skrivene u običnim, nekoć obiteljskim kućama, upravo kako bi izbjegli bombardiranje iz zraka.

Pukovnik Haitham Ghazi pokazuje na prostor iza rešetaka u jednoj manjoj zgradi.

- Ovdje se može nanjušiti zatočenike - govori.

Naime, u prostoriji, koja je nekoć vjerojatno bila dnevna soba, još je uvijek zagušljivo. Osjeti se znoj onih koji su tu bili zatočeni do samo dan ili dva prije.

Prozori su prekriveni metalom i samo tračak svjetla probija se i osvjetljuje tepihe, zavjese i odjeću prikupljenu u hrpu kako bi činili jastuk. Takvih hrpa je u prostoriji desetak, što ukazuje na okvirni broj zatvorenika koji su ovdje bili zatočeni.

Hodnik ispred prostorija je zapaljen. Iračke sigurnosne snage kažu kako je tako bilo kad su stigli. Naime, provladine snage navodno su zapalile neke zgrade u Faludži, no te je tvrdnje iračka vojska porekla.

Na katu kuće u sobama se još uvijek nalazi odjeća i druge stvari obitelji koja je nekoć živjela tu, razbacane po podu i krevetima.

Papiri pronađeni u kući pokazuju kako je mnogo ljudi zatočeno nakon presude suda Islamske države, kazao je Ghazi čije su snage otkrile zatvor. Neki su optuženi zbog krađe, drugi zbog manjih prekršaja poput pušenja ili kršenja strogog kodeksa o odijevanju.

- Siguran sam da ovakvih zatvora ima još mnogo u Faludži. Nema u njima trunke ljudskosti - kazao je.

Između kuća zidovi su probijeni kako bi se mogli kretati bez da izlaze na ulicu. Treća kuća služila je, čini se, za najgore kazne i mučenja. Na zidu visi debeli lanac s kukom na kraju.

- Ovdje su ih vezali da vise naglavačke i tukli ih - objašnjava Ghazi. Na gornjem katu nalaze se improvizirane samice s metalnim zidovima s rupama na vrhu koje su služile za ventilaciju.

- Kako je itko mogao disati unutra na toj vrućini - pita se Ghazi.

Zatvor je bio prazan kad su njegove snage stigle. Ghazi kaže kako ne zna što se dogodilo sa zatvorenicima.

Ne propustite