Lezi hljebu da te jedem!

Aktuelno
Lezi hljebu da te jedem!
Iz odlazećeg saziva Parlamenta BiH od 50 članova koji su u ovoj instituciji imali stalni radni odnos, njih 14 se sada ne može vratiti kod ranijeg poslodavca te ispunjavaju uslove da i narednih godinu dana ( punih 12 mjeseci) primaju plate koje su kao delegati i poslanici dobijali u protekle četiri godine.


Iz odlazećeg saziva  Parlamenta BiH od 50 članova koji su u ovoj instituciji imali stalni radni odnos, njih 14 se sada ne može vratiti kod ranijeg poslodavca te ispunjavaju uslove da i narednih godinu dana ( punih 12 mjeseci) primaju plate koje su kao delegati i poslanici dobijali u protekle četiri godine.

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamenta BiH juče je usvojila informaciju kojom kaže da 14 poslanika i delegata ima pravo na takozvani bijeli hljeb. U ovoj informaciji je među onima koji imaju pravo da primaju poslaničku platu u idućih godinu dana naveden i Salko Sokolović, mada je on na opštim izborima 12. oktobra ponovo osvojio zastupnički mandat i trebalo bi da ostane i u narednom sazivu Predstavničkog doma.

Na ovom spisku za bijeli hljeb još su i: Darko Babalj (SDS), Mato Franjičević, Dragan Vrankić i Niko Lozančić iz HDZ BiH, Ismeta Dervoz (SBB), Zijad Jagodić (SDA), Slavko Jovičić i Milorad Živković iz SNSD-a, te Zvonko Jurišić (HSP) i Nermin Purić iz DNZ-a. Narednu godinu dana, kao bivši delegati Doma naroda, pravo na platu koja je u prosjeku veća od 4.000 KM imaju i Ognjen Tadić (SDS), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Stjepan Krešić (HSP) i Martin Raguž, lider HDZ 1990.

U "skladu s pozitivnim zakonskim propisima i aktima Parlamentarne skupštine BiH" pravo na bijeli hljeb, odnosno na naknadu za produženje radno-pravnog statusa nemaju slijedeće osobe koje imaju status penzionera, a to su: Adnan Bašić (SBB), Beriz Belkić (SBiH), Krstan Simić (SNSD), Petar Kunić (DNS) i Boško Tomić (SNSD). Njima su propisi ranije omogućili otpremninu u iznosu njihovih šest neto plata. Što u prosjeku iznosi pojedinačno oko 30.000 KM (poređenja radi to je oko 93 najniže penzije u Federaciji BiH)

Usvojena je i informacija o Boži Ljubiću, predsjedavajućem sadašnjeg saziva Predstavničkog doma, koji je u septembru ove godine ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju zbog napunjenih 65 godina života i više od 38 godina radnog staža. U okviru ove informacije predložena je i odluka kojom se Ljubiću odobrava otpremnina zbog odlaska u penziju. Visina otpremnine još uvijek nije određena.

Od 42 poslanika Predstavničkog doma, njih 17 osvojilo je zastupničke mandate i na Općim izborima u oktobru 2014.godine, a iz Doma naroda dva delegata, Mladen Ivanić i Dragan Čović, izabrani su za članove novog saziva Predsjedništva BiH.

 

Ne propustite