DVIJE GODINE IŠLA NA LIJEČENJE UBODIMA ŽIVIH PČELA: A onda je jednog dana sve krenulo po zlu!

Zanimljivosti
DVIJE GODINE IŠLA NA LIJEČENJE UBODIMA ŽIVIH PČELA: A onda je jednog dana sve krenulo po zlu!
.

U Španiji je umrla žena koja se podvrgla alternativnoj metodi liječenja, akupunkuturi kod koje se, umjesto igala, koriste ubodi živih pčela.

Pedesetpetogodišnja žena odlazila je na "apiterapiju" jednom mjesečno tokom dvije godine da bi ublažila stres i napetost u mišićima. Međutim, prikom poslednje seanse osjetila je "zviždanje u grudima, gušenje i izgubila je svijest neposredno nakon uboda", navodi se u tekstu objavljenom u časopisu "Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology".

Hitno je prevezena u bolnicu, gde su joj dali adrenalin i antihistaminike kako bi zaustavili reakciju, ali su organi počeli da joj otkazuju i nekoliko nedelja kasnije je i preminula.

Kod "apiterapije", poznate i kao "akupunktura pčelama" pčele se stavljaju pacijentu na tijelo. Nakon toga terapeut stisne insekta za glavu sve dok se ne pojavi žaoka i pčela ubrzo umire.

Zagovornici ove metode tvrde da efikasno leči više bolesti i ublažava bol.

- Liječili smo pacijente oboljele od različitih bolesti - od artritisa do raka - a rezultati su uvijek bili pozitivni - rekao je 2013. godine stručnjak za akupunkturu pčelama Vang Menglin za australijski ABC News. Ova metoda je najpopularnija u Kini i Koreji, ali mada ima malo dokaza o njenoj efikasnosti, uvodi se i u drugim krajevima svijeta.
pročitajte i...

Načunici Paula Vaskez Revuelta i Rikardo Madrigal-Burgaleta iz Univerzitetske bolnice "Ramon i Kajal" u Španiji, u članku pišu:

- Iako ima prijavljenih slučajeva djelotvornosti apiterapije, malo je objavljenih dokaza o njihovoj efikasnosit.

Žena je primala terapiju nekoliko godina, ali "ispostavilo se da često izlaganje alergenu nosi veći rizik od ozbiljnih alergijskih reakcija nego u načelu"

(novi.ba/blic.rs)

Ne propustite