11 urnebesnih zakona zbog kojih vam neće biti jasno jesu li Japanci luđi ili pametniji

E buraz
11 urnebesnih zakona zbog kojih vam neće biti jasno jesu li Japanci luđi ili pametniji
.

U Japanu postoje neke stvari koje su zaista šokantne. Pre nego što odete u Japan, uverite se da nemate prekomernu težinu, da nosite svoje smeće sa sobom i da je samo nekim ljudim dozvoljeno plivanje u bazenu. Mi smo pripremili listu najneobičnijih stvari koje postoje u Japanu i još uvijek ne možemo da im se načudimo. Možda su zato Japanci najpametniji narod na svijetu?

1. Neke lijekove ne možete kupiti

1

Većinu lijekova koje u drugim zemljama možete slobodno kupiti, u Japanu se kupuju sa receptom. Na primjer, inhalatori i neki lijekovi za alergiju mogu se kupiti samo uz ljekarski recept.

2. Postoji nekoliko zabrana kada je u pitanju davanje imena djeci

2

U Japanu postoji nekoliko pravila kada je u pitanju davanje imena djeci, jer Japanci vjeruju u snagu imena i na njegov uticaj na sudbinu djeteta. Roditelji ne mogu izabrati ime koje zvuči dvosmisleno ili negativno. Na primjer, 1993. godine roditelji su želeli da djetetu daju ime "Akuma", što u prevodu znači "đavo". Protiv roditelja je podnijeta tužba, a djetetu je dato drugo, "pozitivnije" ime.


3. Ne možete biti gojazni

3

Od 2008. godine, u Japanu postoji Metabo zakon. Na ovaj način, vlada pokušava da se bori protiv gojaznosti populacije. Prema zakonu, meri se obim struka ljudima od 40-75 godina. Kod muškaraca, on ne smije biti veći od 86 cm, a kod žena od 89 cm. U slučaju da je osoba gojazna, prepisuje joj se posebna terapija. Ne postoje kazne ili porezi.


4. Ne možete bacati novac

4

Postoji veoma čudno pravilo: u Japanu je zabranjeno bacanje ili oštećivanje novca. U suprotnom, osoba se suočava sa jednogodišnjom zatvorskom kaznom ili kaznom u iznosu od 2.000 dolara.


5. Ne smijete praviti alkohol

5

Ne možete praviti pivo ili vino u kućnoj radinosti. Zakon to zabranjuje. Kazna za kršenje zakona iznosi 5.000 dolara ili 5 godina zatvora.


6. Zabranjeni su kontejneri na javnim mjestima

6

Na javnim mjestima u Japanu nećete vidjeti kontejnere. Ovo pravilo je vezano za samu kulturu: od djetinjstva, Japanci uče da sortiraju i bacaju smeće kod kuće. Još jedan razlog jeste teroristički napad u podzemnoj železnici u Tokiju 1995. godine kada je vlada odlučila da se riješi svih kanti za smeće u koje mogu biti postavljene bombe.


7. Ne možete igrati u noćnim klubovima

7

Japanski zakon kaže da ne možete igrati na mestima koja su manja od 65 m2. Da biste otvorili plesni klub, potrebna vam je posebna dozvola.


8. Ne možete pecati bez dozvole

8

Ovo pravilo se odnosi na ribu fugu. Ako se pripremi pogrešno, ona može biti smrtonosna. Zato samo nekolicina ljudi ima dozvolu za pecanje i pripremu ove ribe.


9. Ne možete posjećivati saune i bazene ako imate tetovažu

9

Ne postoji zvanični zakon koji zabranjuje tetovaže. Međutim, na javnim mjestima postoje znakovi koji zabranjuju ljudima sa tetovažama da ulaze u saune i bazene. Pravilo važi i za Japance i za turiste.


10. Ne možete učestvovati u ratovima

10

Član 9 Ustava Japana kaže da zemlja odbija da učestvuje u ratovima jer želi međunarodni mir. Oni uopšte nemaju vojsku.


11. Žene moraju da nose brushaltere

11

Žene u Japanu moraju da nose brushaltere u zgradama u kojima postoji klimatizacija. Ovaj zakon je ustanovljen kako bi se spriječilo uznemiravanje na radnom mjestu.

 

Ne propustite