UHVATITE PRSTE OVAKO SVAKE NOĆI: Evo zašto je to toliko bitno!

Porodica i zdravlje
UHVATITE PRSTE OVAKO SVAKE NOĆI: Evo zašto je to toliko bitno!
.

Masaža stimulira i poboljšava proces varenja te kao poseban tretman za mnoge zdravstvene uslove.

Bol se može osloboditi pomoću ove tehnike, pomoću  pritiskom na određene tačke stopala. Ova tehnika će vas izliječiti određene bolesti u različitim organima.

Specijalisti savjetuju da ponovite ovaj postupak prije odlaska u krevet.

Masaža stopala je nevjerovatan postupak može ublažiti mnoge simptome kao što su glavobolja, hronični umor, vrtoglavica, kao i pomoć tretiranju mnogih bolesti kao što su bolesti srca, visokog krvnog pritiska, bolesti jetre.

stopala

Masaža stopala je najjači lijek za ublažavanje stresa.

Hronično visoka razina stresa negativno utječe na zdravlje i rad cjelokupnog organizma. Ponekad zvuči lakše nego što jest, ali opustiti se uistinu možete brzo i na jednostavne načine.

caj

Popijte šolju zelenog čaja

Zeleni čaj je odličan izvor L – teanina, spoja koji smanjuje razinu stresa i potiče opuštanje. Zeleni čaj je bolji izbor od kave jer sadrži kofein, ali u puno manjoj razini.

tamna-cokolada-1

Pojedite malo čokolade

Odaberite tamnu čokoladu koja ima barem 70% kakaa. Istraživanja su pokazala da tamna čokolada smanjuje razinu hormona stresa i regulira rad metabolizma.

med

Pojedite malo meda

Ako osjećate žudnju za slatkim, pojedite malo meda koji ima moćno protuupalno djelovanje, popravlja raspoloženje i ublažava anksioznost.

meditacija1

Meditirajte

Ne morate otići u prirodu da biste osjetili čudesne prednosti meditacije. Pet minuta provedenih u tišini i miru je sve što vam treba da biste se opustili. Fokusirajte se na svoje disanje, ruke i noge. Pozitivan učinak meditacije ćete osjetiti vrlo brzo.

Duboko dišite

Duboko i polagano disanje je ponekad sve što vam treba da biste ublažili anksioznost, tjeskobu i popravili raspoloženje.

 Brojite unazad

Kada imate osjećaj kao da vas opsjeda stotina negativnih i uznemiravajućih misli, počnite brojati unazad. Na taj ćete se način opustiti i barem na trenutak zaboraviti na sve probleme koji vas muče.

eyes

Zatvorite oči

Napravite malu pauzu, zatvorite oči i pokušajte ne razmišljati ni o čemu. Zatvoriti oči na kratko vrijeme je odličan način za opuštanje i koncentraciju.

Masirajte  ruku

masaza
 

Zapešća smočite hladnom vodom

Ako ste pod stresom, namočite zapešća što hladnijom vodom. Smočite i dio iza ušiju jer se tu nalazi splet krvnih žila pa hlađenjem ovih dijelova direktno utječete na rad čitavog tijela.

Promijenite okruženje

Iskoristite svaku priliku i provedite vrijeme na otvorenome. Prirodna svjetlost čini čuda za raspoloženje i razinu stresa. Prošećite 5 minuta i primijetit ćete da ste se počeli opuštati čim ste izašli na svježi zrak.

 Pogledajte kroz prozor

Kada je sve užurbano i pod velikim ste stresom, izdvojite malo vremena, pogledajte kroz prozor i promatrajte sve što se događa.

dance

Plešite

Istraživanja su pokazala da ples opušta i popravlja raspoloženje. Samo 5 minuta plesanja je dovoljno da se osjećate bolje i opuštenije.

pas

Mazite se s ljubimcem

Malo maženja s ljubimcem podiže razinu hormona sreće, popravlja raspoloženje, regulira rad srca i vraća samopouzdanje

Ne propustite