NOVI ZAKON O PIO: Sami izračunajte kolika će vam sada biti penzija!

Aktuelno
NOVI ZAKON O PIO: Sami izračunajte kolika će vam sada biti penzija!
.

Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju jučer je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sa 51 glasom, a danas se očekuje da bude usvojen i u Domu naroda.

Ekonomski analitičar Sanel Halilbegović jučer je za Novi.ba kazao kako je Prijedlog Zakona o PIO-u, baš kao i sam budžet Federacije BiH, sintetičko održavanje neodrživog.

- Primjer: ako je neko imao cijeli život platu jednaku Federalnom prosjeku od 855 KM i ako uzmemo da je prosječan broj godina koji građanin BIH provede u radnom odnosu prije nego ode u penziju (32 godine), to bi značilo da će ta osoba imati sljedeću mjesečnu penziju = 32 godine x (14 x 1) [množi se sa 1 jer je osoba imala platu tačno kao što je prosjecna plata) = 448 KM. Vraćam se na prvi primjer: za takvu mirovinu od 448 KM potrebna su TRI uposlena koja bi svojim doprinosima 'upumpavala' tj. nadomještala PIO, tako da je ovaj prijedlog apsolutno i totalno neodrživ, te se radi toga mogu očekivati sve veći protesti na svim nivoima - kazao je Halilbegović.

U prezentaciji izračuna visine penzije po novom zakonu pokazana je formula po kojoj bi svako mogao izračunati visinu svoje penzije.

2493739

Dopremijer i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača jučer je parlamentarcima ukratko pojasnio kako se računa penzija osobe koja je radila 40 godina i koja je imala plate u visini prosječne plate u FBiH, piše "Oslobođenje".

Kazao je da će osiguranik s 40 godina staža s platom u visini prosječne u Federaciji, za svaku godinu dobivati po jedan bod koji se množi sa godinama staža. To dovodi do rezultata od ukupno 40 bodova koji se onda množe vrijednošću opšteg boda, a koji je po novom zakonu 14KM. Izračun pokazuje da će penzija te osobe biti 560 KM.

No, treba uzeti u obzir da plata ispod prosječne ne nosi bod, već se smanjuje, pa tako ako je u visini od pola prosječne plate u FBiH iznosi pola boda. S druge strane ako je plata viša od prosječne povećava se i bod, pa ako je u visini duple prosječne plate u FBiH iznosi dva boda.

Za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju predviđeno je smanjuje za četiri posto....

 

 

Ne propustite