Glavni pregovarač za Palestinu otkrio detalje Trampovog mirovnog plana

Svijet
Glavni pregovarač za Palestinu otkrio detalje Trampovog mirovnog plana
.

Generalni sekretar izvršnog komiteta palestinske Organizacije za oslobođenje i glavni pregovarač za Palestinu Saab Erekat, otkrio je detalje Američkog mirovnog plana za rješavanje sukoba između Palestine i Izraela.

Erekat je predstavio plan koji je predstavljen Palestinskom centralnom vijeću na sastanku 14. i 15. januara u Ramallahu, prenosi saff.ba

Plan se sastoji od 13 tačaka

  1. Priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela. U sklopu toga je i prebacivanje američke ambasade u to područje. Trump smatra da će se problem Jerusalema riješiti ukoliko se Američka ambasada preseli u Jerusalem, nakon što on postane glavni grad Izraela.
  2. Formiranje glavnog grada Palestine negdje na obroncima Jerusalema. Mediji su u prošlosti navodili da bi selo Abu Dis, koje se nalazi u blizini Jerusalema, moglo postati novi glavni grad Palestine.
  3. Aneksija naseljenih jevrejskih područja za dva, najviše tri mjeseca.

Premijer Izraela Benjamin Natanjahu je predložio aneksiju 15% naselja, dok je Trump pristao na 10%.

  1. Američka administracija će proglasiti „standardni sigurnosni koncept za države Izrael i Palestinu kao partnere za mir“. Koncept se sastoji iz četiri tačke: demilitarizacija Palestine sa jakim policijskim snagama, stvaranje bilateralne, regionalne i internacionalne sigurnosne kooperacije zajedno sa Jordanom, Egiptom i Washingtonom, dok bi druge države bile uključene, ukoliko se odluče prijaviti. Izraelske snage će zadržati svoje prisustvo duž rijeke Jordan i u centralnim planinama Zapadne obale, a u cilju zaštite obje države. I posljednje, Izrael će imati sigurnosne odgovornosti kada su u pitanju izvanredne situacije.
  2. Izrael bi bio primoran polahko povlačiti svoje snage izvan zona A i B na Zapadnoj obali, kao i iz zone C. Naposlijetku, Palestinska država bi bila proglašena unutar ovih granica.

Tačke 6, 7 i 8 tretiraju proglašenje Izraela kao države Jevreja i priznavanje Palestine kao zemlje palestinskog naroda

U devetoj tački traži se od Izraela da premjesti dijelove luka Ashdod i Haifa kao i aerodroma Ben Gurion koji bi ostali u vlasništvu Palestine i njenog naroda, a da bi Izrael tu ostao kao sigurnosna snaga.

Deseta tačka plana uključuje stvaranje sigurnosnog prolaza između okupirane zone i pojasa Gaze a koji su trenutno u vlasništvu Izraela.

  1. Palestinski narod će imati prolaz ka internacionalnim tačkama dok će Izrael tu ostati radi sigurnosti i kontrole.

U tački 12 se navodi da „teritorijalne vode, zračni prostor kao i elektromagnetni valovi“ treba da ostanu pod kontrolom Izraela, ali bez uplitanja u pitanja i politiku Palestinske države.

Na samom kraju, tačka 13 predviđa rješavanje pitanja izbjeglica kojima bi se omogućio povratak u Palestinu.

Ne propustite