VIŠE OD 500 NEZADOVOLJNIH POLICAJCA IZAŠLO NA PROTESTE: Saobraćaj blokiran

Bosna i Hercegovina
VIŠE OD 500 NEZADOVOLJNIH POLICAJCA IZAŠLO NA PROTESTE: Saobraćaj blokiran
.

Više od 500 uposlenika ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine i Saveza sindikata policije protestuje danas ispred zgrade Vlade FBiH, a razlog protesta su odredbe novog Zakona o PIO-u.

Na protestima se očekuje oko 2.000 policajaca, a više stotina njih danas je blokiralo saobraćaj u ulici Alipašina. Na protestima se nalaze i pripadnici sindikata policije iz Unsko-sanskog (USK) i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK-a).

Razlog protesta su odredbe novog Zakona o PIO-u, prema kojima će policijski službenici imati i do 30 posto niže penzije, u odnosu na aktuelni zakon.

Zakon je u formi nacrta ranije ovog mjeseca usvojen u oba doma parlamenta Federacije BiH, piše Radio Sarajevo.

Sindikat policije ranije je tražio da se u novi zakon uvrsti amandman prema kojem će način obračuna penzija policijskih službenika biti regulisan posebnim zakonom, ali njihov zahtjev nije uvažen.

Policijski sindikati su poručili bh. javnosti kako je Federalna vlada iznijela netačne podatke u pogledu visine penzija policijskih službenika, te na taj način izmanipulirala bh. javnost.

"Činjenica je da su pojedini policijski sindikati još u prvoj polovini 2016. godine, prateći rad Vlade Federacije BiH, kontinuirano preduzimali određene sindikalne aktivnosti, s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja u pogledu ostvarivanja prava na penziju za članstvo koje isti predstavljaju. Takođe, po pomenutoj problematici koja je prepoznata od strane Skupštine Kantona Sarajevo, svi zastupnici su na sjednici navedene skupštine održanoj dana 7. februara 2017. godine jednoglasno usvojili inicijativu koja se odnosila na prijedloga izmjena i dopuna važećeg Zakona o PIO/MIO, te je pomenuta inicijativa odbijena od strane premijera FBiH Fadila Novalića uz konstataciju da će se donositi novi zakon, ali nije uzeta u obzir prilikom utvrđivanja teksta prijedloga novog zakona, iako se radi o zvaničnom prijedlogu zakonodavnog tijela sarajevskog kantona", navode iz sindikata.

Iz ovog Sindikata ranije su najavili masovni dolazak u Sarajevo. Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, kazali su da će početkom naredne godine organizirati i generalni štrajk.

 

Ne propustite