MLADI I USPJEŠNI/DOBITNIK "ZLATNE ZNAČKE" UNSA HARUN HINDIJA: Budućim studentima bih poručio da ulože energiju u odabir pravog fakulteta

Bosna i Hercegovina
MLADI I USPJEŠNI/DOBITNIK "ZLATNE ZNAČKE" UNSA HARUN HINDIJA: Budućim studentima bih poručio da ulože energiju u odabir pravog fakulteta
Početkom ovog mjeseca u Sarajevu je održana svečana promocija i dodjela diploma 5.578 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Početkom ovog mjeseca u Sarajevu je održana svečana promocija i dodjela diploma 5.578 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Najbolji studenti prvog i drugog ciklusa studija 2017. sa prosjekom 10 su Mirza Pašić sa Mašinskog fakulteta, te Nudžeim Selimović, Sead Delalić i Harun Hindija s Prirodno-matematičkog fakulteta. 

Ragovarali smo sa dobitnikom "Zlatne značke" Univerziteta u Sarajevu Harunom Hindijom, koji je za naš portal govorio o ovom značajnom priznanju, takmičenjima na kojima je učestvovao, ali i planovima za budućnost.

 

NOVI.BA: Početkom ovog mjeseca uručena Vam je "Zlatna značka"  nakon što se sa prosjekom 10 završili prvi i drugi ciklus Prirodno-matematičkog fakulteta. Koliko Vam znači ovo priznanje?

HARUN HINDIJA: Priznanje posmatram kao potvrdu da sam ispite na fakultetu dobro uradio, i da sam, nadam se, naučio ono što sam trebao do sada naučiti. S tog aspekta mi je priznanje značajno, ali puno više će mi biti drago ako svoje znanje uspijem primijeniti u industriji i prenijeti novim generacijama, jer će samo tako od njega biti neke realne koristi.

6

 

NOVI.BA: Učestvovali ste na brojnim takmičenjima i osvajali zapažene rezultate. Koja biste posebno izdvojili?

HARUN HINDIJA: Za vrijeme srednje škole sam učestvovao na matematičkim takmičenjima. Izdvojio bih zlatnu medalju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Turskoj i srebrenu medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini. Na fakultetu sam sa kolegama sa ETF-a učestvovao dva puta na timskom programerskom takmičenju Ieeextreme gdje smo oba puta bili u prvih 100 ekipa od nekoliko hiljada ekipa iz cijelog svijeta.

 

NOVI.BA: Mnogi gaje strah od matematike, a učenici u školama često ističu kako ne vole ovaj predmet. Kako ste Vi zavoljeli matematiku?

HARUN HINDIJA: Mislim da najveću ulogu u strahu učenika od matematike imaju nastavnici, koji većinom ne uspijevaju učenicima prenijeti znanje na dovoljno zanimljiv način. Također, nastavni planovi bi se trebali mijenjati, po mom mišljenju bi trebali biti bliži onome što se radi u zemljama zapadne Europe.  Ja sam imao sreću pa sam imao dobrog učitelja i nastavnika u osnovnoj školi. S druge strane, primijetio sam da mogu ostvariti dobre rezultate na takmičenjima, pa me i to motivisalo, iako tada još nisam vidio oblasti matematike koje mi se sada najviše sviđaju.  Upoznavši njih u srednjoj školi, sam tek pravo zavolio matematiku. Mislim da je to i najveća poteškoća učenicima da zavole matematiku, jer da bi vidio njene ljepote, moraš  napredovati i dublje razumijevati matematiku.  Ali dobra stvar je činjenica da što dublje razumijete matematiku, sve više vam se sviđa.

16266213-10208332309526406-2688383039810949498-n

 

NOVI.BA: Mladi sve više razmišljaju o odlasku iz Bosne i Hercegovine. Koji su Vaši planovi za budućnost? Da li već imate neke poslovne ponude?

HARUN HINDIJA: Ja planiram ostati u BiH, i trenutno sam veoma optimističan u vezi moje budućnosti. Imam više kontakata u vezi mog budućeg zaposlenja.

 

NOVI.BA: Za kraj,  imate li nešto poručiti budućim i sadašnjim studentima?

HARUN HINDIJA: Budućim studentima bih poručio da ulože energiju u odabir pravog fakulteta. Svim studentima želim da pokušaju uživati u sticanju novih znanja, da im se fakultet ne svede na polaganje ispita. Želim im da steknu što je moguće više znanja, koje će im kasnije koristiti.

Ne propustite