Ozbiljne optužbe mađarskih novina: Turudić kao Višinski

Region
Ozbiljne optužbe mađarskih novina: Turudić kao Višinski
Čitane mađarske novine "Heti Valasz" napravile su usporedbu suđenja zlokobnog sovjetskog pravnika i tužioca Andreja Višinskog s najpoznatijim hrvatskim sucem Ivanom Turudićem.

Čitane mađarske novine "Heti Valasz" napravile su usporedbu suđenja zlokobnog sovjetskog pravnika i tužioca Andreja Višinskog s najpoznatijim hrvatskim sucem Ivanom Turudićem.

Za omladinu i one koji slabije znaju historijumoramo pomenuti da je Višinski kao važni boljševik od 1931. bio glavni državni tužitelj SSSR-a. Kreirao je zloglasno sovjetsko kazneno pravo, a kao tužitelj vodio je mnoge procese protiv političkih i vojnih ličnosti i tu bio dosljedan provoditelj "inkvizicijskoga principa" gdje optuženi mora dokazati svoju nevinost. Kratko "partija te tuži, partija ti sudi".

Magazin Heti Valasz stavio je i tablicu poredbe ključni postavki suđenja boljševičkog tužitelja Višinskog i prakse suđenja u sudskom procesu Sanderu pod sudcem Ivanom Turudićem, prema tome kako ih je demontirao UN-ov arbitražni sud UNCITRAL.

24879210-10155917419294913-847084053-o

Donosimo taj zanimljivi dio koji je najmanje porazan za sudca Turudića. 

Sovjetski tužitelj onodobno kaže da "dokazi nisu važni", a " izjava je kraljica nad svim vrstama dokaza". Izjava okrivljenog ili izjava jednog krunskog svjedoka mogu se upotrijebiti kao dokaz.

UNCITRAL o suđenju Turudića usporedbe radi navodi: 

Suđenje Sanaderu temelji se na jednom svjedoku, Robertu Ježiću.

"Tribunal nema drugog izbora nego zaključiti da je Ježić svjedok nedostojan vjerodostojnosti, koji je imao snažan motiv da se krivnja prebaci na dr. Sanadera".

"Tribunal je sasvim uvjeren da niti jedan sudac ni tribunal koji gledaju ili čitaju dokaze Ježića neće doći do bilo kojeg drugog zaključka, već da je bio potpuno nepouzdani svjedok".

"Čini se da su dokumenti koji se koriste za potvrđivanje svjedočenja g. Ježića zapravo pripremljeni od USKOK-a prije nego što ih je kao svjedok pružio." 

Sovjetski sudovi po ideji Višinskog tražili su od optuženih da dokažu nevinost. Tu magazin Heti Valasz opet poredi.

Višinski kaže dokažite da niste krivi, a evo kako UNCITRAL gleda Turudićevo suđenje: "Ništa ne podupire tvrdnju hrvatskih pravnih predstavnika kako, prema hrvatskom zakonu, sud može prebaciti teret dokazivanja na MOL. Teret da to utvrdi u svakom trenutku ostaje na tužitelju"

Ne propustite