ISKORISTIO SLOM AGROKORA: Poznati poduzetnik postaje suvlasnik slavnog brenda

Biznis
ISKORISTIO SLOM AGROKORA: Poznati  poduzetnik postaje suvlasnik slavnog brenda
.

"Franck" d.d. postigao je dogovor o strateškom ulaganju s društvom "Tommy" d.o.o., koje je spremno u kontekstu financijskog restrukturiranja ojačati kapitalnu strukturu društva.

"Tommy" se već aktivno uključio u program restrukturiranja, kao i pregovore s financijskim vjerovnicima "Francka" – priopćili su u srijedu iz samog "Francka".

Drugim riječima, splitski "Tommy" će novcem dokapitalizirati zagrebački "Franck" kako bi se u sklopu financijskog restrukturiranja te kompanije osigurala srednjoročna stabilnost tvrtke, što uključuje podmirivanje financijskih, ali i tekućih operativnih obveza. Iz "Francka" i "Tommyja" u srijedu nismo uspjeli dobiti podatak o tome koliko će iznositi dokapitalizacija i u kojem postotku će najveća dalmatinska tvrtka postati suvlasnik u "Francku", već nam je rečeno kako će to objaviti nakon što glavne skupštine obiju kompanija potvrde tu odluku.

Tražbine prema 'Agrokoru'

Podsjetimo, nedugo nakon što je s krahom "Agrokora" medijima prostrujala informacija da je jedan od većih vjerovnika koji je u tom procesu ostao zakinut i "Franck", odmah su krenule i spekulacije kako će "Tommy" kapitalno pomoći dugogodišnjem poslovnom partneru da lakše izdrži moguće probleme s likvidnošću, ali se nije o tome mogla dobiti službena potvrda.

Sada se čini da su se, nakon službene objave svih potraživanja prema "Agrokoru", u tim kompanijama odlučili na javnu objavu te informacije s kojom su, naravno, upoznate i sve zainteresirane banke.

Prema podacima službeno objavljenim na internetskim stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu, "Franck" ima prijavljene tražbine prema članicama koncerna "Agrokor" u ukupnom priznatom iznosu od oko 273,6 miliona kuna, te je pored toga "Agrokor" rezervirao dodatna sredstva za potencijalne buduće regresne tražbine koje bi "Franck" još mogao imati prema njima.

Iz "Francka" su priopćili kako ulaskom "Tommya" u njihovu vlasničku strukturu dodatno jačaju dosadašnju uspješnu poslovnu suradnju, koja traje više od 25 godina, s tim trgovačkim lancem "koji je već dosad napravio značajan iskorak s ulaganjima u prehrambenu industriju".

Odgovor na krizu

– Ovaj poslovni aranžman dio je intenzivnog procesa financijskog i operativnog restrukturiranja "Francka" koji smo pokrenuli s ciljem stabilizacije poslovanja i brze prilagodbe situaciji koju je na tržištu izazvala kriza u "Agrokoru". U prvih devet mjeseci bilježimo odlične prodajne rezultate i rast u svim našim kategorijama i ključnim tržištima, a uz strateškog partnera "Tommy" d.o.o. ostajemo usmjereni na unaprjeđenje naše operativne efikasnosti i uspješno prevladavanje izazova s kojima smo se suočili, kao i daljnji rast u regiji i iskorak na nova tržišta – istaknuo je tim povodom Ivan Artuković, član uprave "Francka".

Tomislav Mamić, predsjednik Nadzornog odbora trgovačkog lanca "Tommy", naglasio je, pak, kako je "Tommy" već nekoliko godina "značajan investitor, kako u Dalmaciji, tako i u ostalim hrvatskim regijama u kojima poslujemo".

– Ovo strateško partnerstvo vidimo kao daljnji iskorak i priliku za razvoj zajedničkih projekata, što je u skladu s našim dosadašnjim ulaganjima u prehrambenu industriju. Vjerujem kako ćemo u suradnji s "Franckom" uspjeti realizirati veliki potencijal te tako doprinijeti daljnjem razvoju hrvatske prehrambene industrije i obogaćivanju ponude za naše kupce – ustvrdio je Mamić.

Rast prihoda

" Tommy", podsjetimo, jedan je od vodećih hrvatskih trgovačkih lanaca, najveća kompanija i najveći poslodavac u Dalmaciji i južnoj Hrvatskoj s više od 3500 zaposlenika. – Kvaliteta i stabilnost poslovanja osigurali su kontinuirani rast prihoda i povećanje tržišnog udjela, tako da je "Tommy" danas na razini 2,7 milijardi kuna godišnjeg prihoda i nalazi se u top 20 privatnih kompanija u Hrvatskoj – priopćili su iz splitske tvrtke, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Ne propustite