ZASTRAŠUJUĆI TREND MEĐU TINEJDŽERIMA: Sve češće se samoozljeđuju, namjerno se truju, predoziraju ili režu...

Zanimljivosti
ZASTRAŠUJUĆI TREND MEĐU TINEJDŽERIMA:  Sve češće se samoozljeđuju, namjerno se truju, predoziraju ili režu...
.

Novo istraživanje pokazalo je zabrinjavajući trend porasta samoozljeđivanja kod djevojčica u tinejdžerskim godinama u Velikoj Britaniji, prenosi CBS News, a djevojčice u adolescenciji i inače su sklonije nanositi si ozljede od dječaka u istim godinama.


Samoozljeđivanje kod djece i tinejdžera postao je jedan od velikih zdravstvenih problema u sve većem broju zemalja diljem svijeta, a jedan je i od najvećih pokazatelja rizika od kasnijeg počinjenja samoubojstva, što je drugi najčešći uzrok smrti kod mladih između 15 i 29 godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najčešći načini na koji si adolescenti sami naude jest namjerno predoziranje nekom drogom, a nadalje su rezanje po tijelu, namjerno trovanje kao i razne metode kojima podlegnu brojnim ozljedama, poput vješanja, gušenja i nanošenja opeklina.

Kako bi pokušali shvatiti što se događa među tinejdžerima, znanstvenici sa Sveučilišta Manchester analizirali su podatke o više od 16.900 pacijenata koji su si naudili kad su imali između 10 i 19 godina, a u razdoblju od 2001. do 2014. godine. Pokazalo se da je samoozljeđivanje kod djevojčica između 13 i 16 godina od 2011. do 2014. poraslo za čak 68 posto.

Također, bilo je češće nego kod dječaka. U 10.000 slučajeva kod djevojčica njih 37.4 hiljade si je na neki način naudilo, a kod 10.000 dječaka postotak iznosi 12.3. Iako nisu istraživali moguće razloge zašto se djevojčice češće samoozljeđuju nego dječaci, znanstvenici kao neke od uzroka vide mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti, biološke faktore, kao i mogućnost da će one rjeđe priznati da trebaju pomoć kada stvari postanu preteške da se same nose s njima.

Jedan od autora studije, Navneet Kapur, kaže da dječaci drugačije reagiraju na probleme nego djevojčice, pa će tako prije konzumirati alkohol i drogirati se ako se osjećaju loše. Osvrnuo se i na cjelodnevnu sveprisutnost društvenih mreža, za koje smatra da isto mogu utjecati na probleme u ponašanju. 'Naravno da društvene mreže mogu imati i pozitivne efekte, no ekstremna "isključenost" koju mogu uzrokovati može imati štetne učinke."

Autori studije pozvali su i na daljnja istraživanja o tome koji su mogući uzroci ovakvog ponašanja tinejdžera i djece, kako bi pokušali shvatiti što stoji iza svega i kako bi im mogli pomoći u nošenju s problemima.

- Za mnoge od njih znamo da više ne ponavljaju takvo ponašanje kad odrastu, stvari im krenu nabolje, no ovaj trend moramo shvatiti ozbiljno - kaže Kapur.

Studija je, inače, otkrila i da za tinejdžere koji su si na neki način naudili postoji devet puta veća vjerojatnost da će umrijeti neprirodnom smrću nego njihovi vršnjaci koji to ne čine.

(jutarnji.hr)

Ne propustite