IZREČENA PRESUDA KAPETANU DRAGANU: Evo koliko će robijati u zatvoru!

Region
IZREČENA PRESUDA KAPETANU DRAGANU: Evo koliko će robijati u zatvoru!
.

Izrečena je presuda Kapetanu Draganu. Dragan Vasiljković osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina zatvora.

Suđeno mu je zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Prošle sedmice Vasiljković je iznio svoju odbranu i odbacio krivicu.

On je rekao da je žrtva montiranog političkog procesa i da mu je oduzeto 12 godina života. Toliko je Hrvatska čekala da Australija odluči da izruči kapetana Dragana hrvatskom pravosuđu.

Postupak je trajao godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka.

pxl-281116-14874303

Optužen je da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, to jest zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u aprilu i julu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju i prigradsko naselje Jukinac te sela Gornji i Donji Viduševac radi njihova zauzimanja. Stanovništvo je natjerano na bijeg, a kuće su u napadu uništene, oštećene i opljačkane. Mnogi su civili ubijeni i ranjeni, a među ubijenima je i jedan strani novinar.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim imenom, Vasiljković je početkom jula 2015. izručen Hrvatskoj.

 

Ne propustite