Izvještaj MUP-a RS protiv četvorice Litvanaca zbog zloupotreba u 'Alumini'

Bosna i Hercegovina
Izvještaj MUP-a RS protiv četvorice Litvanaca zbog zloupotreba u 'Alumini'
.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijela je Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Tužilaštva RS-a izvještaj protiv četvorice državljana Litvanije za zloupotrebe počinjene u preduzeću „Alumina“ d.o.o. Zvornik.

Osobe inicijala M.K. i G.G. se sumnjiče da su počinile krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, a V.V. i M.U. za nesavjesan rad u službi, saopćeno je danas iz entitetske policije.

Krivično djelo je izvršeno na taj način što je osoba inicijala M.K. u svojstvu odgovornog lica Fabrike glinice „Birač“ AD Zvornik, u periodu od 2010. do 2014. godine, s računa privrednog društva „Alumina“ d.o.o. Zvornik u više navrata bez pravnog osnova odobrila isplatu od ukupno 26.057.652,52 KM za dva pravna subjekta.

Također, osoba inicijala G.G. je kao odgovorna u privrednom društvu „Alumina“ d.o.o. Zvornik bez pravnog osnova odobrila isplatu od 165.000 američkih dolara pravnom licu iz Kolorada (SAD).

Prijavljeni V.V i M.U., kao odgovorne osobe za radnje nadzora i kontrole zakonitosti poslovanja preduzeća u Fabrici glinice „Birač“, propustili su dužno činjenje i omogućili nezakonito postupanje lica M.K. i G.G..

Na taj način prijavljeni su za više pravnih subjekata pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 26.881.589,49 KM i 165.000 USD, za koliko su oštetili privredno društvo „Alumina“ d.o.o. Zvornik

Ne propustite