Coeuré: Centralna banka BiH stvorila povjerenje u valutu i uspjela da ga sačuva

Aktuelno
Coeuré: Centralna banka BiH stvorila povjerenje u valutu i uspjela da ga sačuva
,

Član Izvršnog odbora Evropske centralne banke Benoit Coeuré izjavio je na konferenciji "20 godina stabilnosti" koju je u Sarajevu organizirala Centralna banka BiH da je ta institucija u protekle dvije decenije, efikasno implementirajući aranžman valutnog odbora, stvorila povjerenje u valutu i uspjela da ga sačuva.

-Želio bih da čestitam prošlom i sadašnjem menadžmentu CBBiH-a za ovaj uspjeh koji je postignut tokom proteklih 20 godina. Vaša postignuća posebno su značajna ako ih posmatramo u svjetlu izazova s kojim ste se suočavali u implementaciji monetarnog okvira - rekao je Coeuré.

Istakao je da jedna mala otvorena ekonomija kao što je BiH, gdje ukupna trgovina iznosi više od trećine nominalnog BDP-a, neprekidno je izložena vanjskim šokovima koje je često teško predvidjeti.

- To su teške okolnosti za centralne banke, naročito ako nekoliko šokova pogodi ekonomiju u isto vrijeme, kao što je bio slučaj u proteklim godinama - naveo je Coeuré.

Naglasio je da sada euro zona više ne umanjuje globalni rast nego mu doprinosi, uglavnom zahvaljujući mjerama monetarne politike koje je ECB preduzimao u proteklim godinama, što je sigurno dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu gdje izvoz u euro zonu čini više od polovine ukupnog izvoza.

- ECB će nastaviti da nudi tehničku saradnju i savjet gdje god je to moguće, mi ćemo biti uz vas i druge centralne banke na zapadnom Balkanu - rekao je Coeuré i dodao da se unaprijed raduje budućem radu s kolegama iz regiona.

 

(Fena)

Ne propustite