Premijer Miro Cerar pozvao na otkazivanje sastanka o spremnosti vojske za provedbu arbitraže

Svijet
Premijer Miro Cerar pozvao na otkazivanje sastanka o spremnosti vojske za provedbu arbitraže
.

Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u ponedjeljak inicijatore sjednice parlamentarnog odbora za obranu da otkažu izvanrednu sjednicu na kojoj se iza zatvorenih vrata trebalo raspravljati o spremnosti slovenske vojske za slučaj zaoštravanje spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici.

Sjednicu tog odbora s temom "Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma" sazvao je prošle sedmice za četvrtak, 14. setembra, predsjednik tog odbora Žan Mahnič, inače zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše.

Cerar je u ponedjeljak u izjavi za javnost, koju je prenio njegov kabinet, ocijenio da je predložena tema "potpuno neprimjerena" jer se Slovenija zauzima za mirnu politiku nenasilja iako je odlučna u namjeri da se presuda arbitara provede. Zato je pozvao inicijatore da sjednicu otkažu, prenosi Hina.

"Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, no to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama".

Zbog toga je sazivanje parlamentarnog odbora za obranu na navedenu temu, po ocjeni premijera Cerara, potpuno neprimjereno.

Premijer je pozvao Mahniča da svoj prijedlog povuče, stoji u izjavi ureda predsjednika slovenske vlade i dodaje se da on poziva da se o tome jasno očituje i predsjednik države Borut Pahor koji je po Ustavu zapovjednik oružanih snaga.

Ne propustite