BURNA PROŠLOST ULICE MARŠALA TITA: Kako je sadašnja TITOVA ULICA mijenjala nazive kroz historiju (FOTO)

Bosna i Hercegovina
BURNA PROŠLOST ULICE MARŠALA TITA: Kako je sadašnja TITOVA ULICA mijenjala nazive kroz historiju (FOTO)
.

Tokom jučerašnjeg dana dosta se govorilo o statusu vijećnika Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Općine Stari Grad Tarika Dautovića, a koji je napisao kako treba ulicu Maršala Tita u Sarajevu preimenovati u ulicu Alije Izetbegovića. 

"I Allaha mi ćemo uraditi sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka", napisao je Dautović. 

Zanimljivo je kako je još 2004. godine pokrenuta inicijativa o preimenovanju Titove ulice u ulicu Alije Izetbegovića, ali do toga u konačnici nije došlo.

20800154-1281003715344392-4142571222775051606-n

Foto: Facebook

 

Titova ulica mijenjala je imena po osvajačima, diktatorima...

Nakon dolaska Austro-Ugarske na vlast 1893. godine, počeli su sa mijenjanjem regulacionih planova, a počelo se od infrastrukture.

Jedan od planova je bio i rekonstrukcija i gradnja glavne ulice u Sarajevu, koja se nekada zvala Ćemaluša, a ime je nosila po prema osnivaču džamije koja je nekada bila smještena u toj ulici.

Za realizaciju urbanističkog plana proširenja ulice Ćemaluša, Austro-Ugarska je u to vrijeme angažovala najbolje arhitekte. Tako su Josip Vancaš, Karl Paržik i brojni drugi projektirali tada najmodernije zgrade u Sarajevu.

1-17

Foto: Facebook

Nakon atentata 28. juna 1914. godine, promijenjen je naziv Ćemaluše u ulicu Franca Ferdinanda. 

Po završetku Prvog svjetskog rata Kraljevina Jugoslavija je ulicu nazvala po kralju Aleksandru Karađorđeviću. U Drugom svjetskom ratu njen naziv je bio ulica Ante Pavelića. Nakon oslobođenja grada ovo je postala Ulica maršala Tita.

Do danas je ostala jedna od najznačajnijih i najatraktivnijih ulica.

 

Ne propustite