SFF PROMOVIRA USPJEŠNE MLADE LJUDE: 19 - godišnja Sara Ristić o kratkom filmu "Patuljak"

Aktuelno
SFF PROMOVIRA USPJEŠNE MLADE LJUDE: 19 - godišnja Sara Ristić o kratkom filmu "Patuljak"
Sara Ristić ima samo 19 godina i trenutno završava II godinu studija režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Pjera Žalice.

Sara Ristić ima samo 19 godina i trenutno završava II godinu studija režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Pjera Žalice. 

Na ovogodišnjem SFF-u se prikazuje njen kratki film “Patuljak“ u programu BH Studentskog filma. 

Film je adaptacija kratke priče bh. pisca Darija Džamonje i ispituje metode rješavanja problema koje naučimo u najranijem dobu, da li su to ispravne metode koje smo naučili od naših roditelja i da li ih treba mijenjati.

Priča prati glavnog lika, Darija, kroz dva odnosa sa dragim ženskim osobama u različitim periodima života. 

Sara za Novi.ba pojašnjava svoja interesovanja te dosadašnje iskustvo koje je prethodilo njenim velikim uspjesima : 

“Oduvijek sam imala zanimanje ka umjetnosti, od malena se bavim performansom, nastupajući kao klaun sa tatom, na Malom šlageru, na dječijim serijama ali film je došao u zadnjim razredima osnovne škole. 

Dobila sam zadatak da napravim kratki film o Danu Vode i nakon prikazivanja filma dobila sam apsolutno neočekivanu i izuzetno jaku podršku od strane prijatelja, nastavnika, porodice. Od tad sam počela raditi na svakavim malim projektima i nakon srednje škole nije bilo drugog izbora nego posvetiti se filmovima i upisati Akademiju.

Ovo mi je već peta godina na SFF-u, bila sam 2013. godine i 2014. godine sa kratkim filmovima u sklopu Punk Cinema Operacije Kino, a 2015.godine i 2016. godine na programu TeenActiona gdje sam 2016. pobijedila i evo ove godine, “ Patuljak”.  

Film je predivan jer je kolaboracija, nema boljeg osjećaja od zajedničkog rješavanja problema i vidjeti kako se svi dijelovi slagalice spoje na kraju. Ljudi me često pitaju koja je uloga režisera i što sam ja pronašla je da riječ režiser na engleskom, director, izvrsno opisuje taj posao. Moj zadatak je da direct, usmjerim cijelu ekipu ka jednom finalnom cilju. Da svaki izbor koji se odluči bude u svrsi tog cilja. Veoma je lako izgubiti se u detaljima svog posla, bilo da je to gluma, kamera, scenografija itd. i zato režiser mora imati sposobnost udaljiti se od detalja, vidjeti veliku sliku i usmjeriti saradnike u ispravnom pravcu.“ 

 

(Novi.ba)

 

Ne propustite