BUKTI POŽAR: Vatra došla do porodičnih kuća, gase je i kanaderi iz Hrvatske

Crna hronika
BUKTI POŽAR: Vatra došla do porodičnih kuća, gase je i kanaderi iz Hrvatske
.

Veliki požar, koji je jučer izbio na području Gornjih Radišića, danas se proširio na područje iznad Mostarskih Vrata te je u nekoliko navrata prijetio porodičnim kućama.

Dva kanadera iz Hrvatske uključila su se u popodnevnim satima u gašenje požara u općini Ljubuški u Hercegovini koji je u više navrata prijetio ugroziti porodične kuće, izvijestili su za Hinu iz gradske vatrogasne postrojbe.

"Dva kanadera su već djelovala. Doletjeli su iz pravca Ploča. Izbacili su vodene 'bombe' i znatno pomogli u zaustavljanju širenja požarne linije koja je duga dva kilometra", rekli su iz vatrogasne postrojbe.

Gori na teško pristupačnom terenu


Navode kako su kanaderi djelovali između mjesta Gornjih Radišića i Mostarskih Vrata gdje je unatoč velikom broju vatrogasaca i dragovoljaca teško zaustaviti vatrenu stihiju. Iz vatrogasne postrojbe vjeruju da bi požar bio stavljen pod nadzor ukoliko kanaderi ponovno izbace vodu na teško pristupačnom terenu.

Vatra se približila kućama

Budući da se vatra približila kućama, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i ministar financija Županije zapadnohercegovačke Toni Kraljević su uputili zahtjev hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju tog požara. 

Tokom cijele protekle noći ljubuški vatrogasci borili su se s vatrom sprječavajući je da prijeđe liniju vrha Obala i spusti se prema kućama u Donjim Radišićima. Ljubuškim gasiteljima u pomoć su pristigli i kolege iz Gruda, Širokog Brijega i Posušja. 

Ministar Kraljević izjavio je za lokalni radio u Ljubuškom kako je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić pružio veliku potporu u odobravanju i slanju hrvatskih zrakoplova za gašenje požara.

(Hina)

Ne propustite