TEMA DANA/Zašto je Al-Aqsa toliko bitna Palestincima i Izraelcima?

Aktuelno
TEMA DANA/Zašto je Al-Aqsa toliko bitna Palestincima i Izraelcima?
Izraelsko-palestinski sukob koji traje proteklih godina sada je eskalirao nakon novih sigurnosnih mjera u Al-Aqsi. Kriza je eskalirala 14. jula kada su izraleski policijaci ubili tri Palestinca ispred i unutar džamije Al- Aqsa.

Izraelsko-palestinski sukob koji traje proteklih godina sada je eskalirao nakon novih sigurnosnih mjera u Al-Aqsi. Kriza je eskalirala 14. jula kada su izraleski policijaci ubili tri Palestinca ispred i unutar džamije Al- Aqsa.

Ubrzo je uslijedio nasilje u kojem je više osoba povrijeđeno, a dva izraleska policajca su preminula.

Zbog nadzornih kamera koje su Izraelci postavili nasuprot ulaza u Al-Aqsu, Palestinci su odbili da ulaze u kompleks, a namaze su obavljali ispred džamije. 

Prema najnovijim informacijama izraelske vlasti su  ponedjeljak su instalirale pametne kamere, detektore metala i rentgenske skenere  pred Bab al-Asbatom kod ulaza u džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu.

 

Šta predstavlja Al-Aqsa i zašto je bitna?

Al - Aqsa je džamija na Brdu hrama u Jeruzalemu koju je dao sagraditi kalif Omar, kada su muslimanski Arapi osvojili grad 638. godine. 

Džamije je prvo bila sagrađena od drveta, ali kasnije ju je kalif Abd  al-Malik zamijenio sa džamijom od stijena, a bila je gotova 705. godine. 

Džamija Al-Aqsa je treća po važnosti u Islamu poslije Mesdžid al - Harama u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Džamija je smještena na Hramovnoj gori, a sve tri religije: judaizam, hrišćanstvo i islam ovo mjesto smatraju svetim. Na njemu se nalazio jevrejski Hram koji su srušili Rimljani,  hrišćani ga poštuju jer ga je Isus često posjećivao, a islamska tradicija tvrdi da se poslanik Muhammed molio okrenut prema ovom mjestu sve do 17. mjeseca poslije hidžre, a onda se okrenuo prema Kaabi.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima prije dvije godine, nakon spora oko toga ko ima pravo na vjerske obrede u kompleksu džamije Al-Aqsa, zbog čega je krenuo val nasilja.

 

Stav hafiza Adnana Buzara i predsjednika Jevrejske opštine u Sarajevu Borisa Kozemjakina 

Stanje u Jerusalemu svakim danom sve je gore. Nakon upada u kompleks džamije Al-  Aqsa napetost između etničkih Arapa i jevreja konstatno raste. 

Kako bismo dobili komentar na ovu temu kontaktirali samo hafiza Adnana Buzara, koji je za Novi.ba kazao kako Izrael ne postoji, nego postoji samo Palestina. 

"Al - Aksa je treće sveto mjesto za muslimane odmah nakon Mekke i Medine!! Izrael ne postoji,  nego postoji samo Palestina koja je na žalost nas svih muslimana okupirana do današnjeg dana od cionistickog režima." - kazao je Buzar. 

Predsjednik Jevrejske  opštine u Sarajevu Boris Kozemjakin kazao je kako stradanja koja se svakodnevno dešavaju na obje strane nemaju opravdanja. 

"Sa posebnom zabrinutošću pratim dešavanja u Izraelu i eskalaciju nasilja između dvije strane, Izraelaca i Palestinaca, sa željom da na obje strane nadvlada razum, jer stradanja koja se svakodnevno dešavaju na obje strane nemaju opravdanja." - ističe Boris. 

 

Palestinci neće prepustiti  Izraelcima uprvu nad džamijom 

Prema posljednjim informacijama vjerski i građanski lideri nakon današnjeg sastanka u Jerusalemu odbacili su mjere koje je Izrael poduzeo u vezi sa funkcionisanjem džamije Al - Aqsa, poručujući da neće biti prihvaćen niti jedan akt koji ugrožava slobodu vjere i muslimansku upravu nad džamijom. 

Lokalni lideri ostaju ustrajni u protivljenju nametnutim mjerama i odbacivanju bilo kakvog pokušaja da okupacione vlasti nametnu svoju upravu nad džamijom, navedeno je između ostalog u saopštenju nakon današnjeg sastanka. 

 

 

 

Ne propustite