DOKTORICA TRIFUNOVIĆ ZA NOVI.BA : U organizam unositi što više tekućine

Zdrav život
DOKTORICA TRIFUNOVIĆ ZA NOVI.BA : U organizam unositi što više tekućine
Prema najavama meteorologa, čeka nas dugo i toplo ljeto. Za portal Novi.ba, o tome kako se zaštiti u vrelim danima ljeta govorila je doktorica Nataša Trifunović.

Prema najavama meteorologa, čeka nas dugo i toplo ljeto. Za portal Novi.ba, o tome kako se zaštiti u vrelim danima ljeta govorila je doktorica Nataša Trifunović. 

-    Svako  godišnje doba, posebno ako idemo u susret  ekstremnim temperaturama, nosi sa sobom potrebu za određenim stepenom opreza. Mi svake godine zajedno govorimo o tome i nije na odmet opet podsjetiti naše sugrađane  da se odgovorno ponašaju prema svom zdravlju i da slijede upute ljekara- naglasila je Trifunović. 

Svjedoci smo klimtskih promjena i fenomena globalnog zatopljavanja, te nam je potreban veći oprez kada su u pitanju osobe iz osjetljive skupine stanovništva- osobe s hroničnim oboljenjima, osobe starije životne dobi i djeca.

-    Ne smijemo zanemariti i radno sposobno stanovništvo, a posebno sezonske radnike i osobe koje rade na otvorenom i najizloženije su visokim temperaturama. Po ovom pitanju- jednostavno je, svake godine savjetujemo i podsjećamo da je bitno da navedene skupine stanovništva ne izlaze u periodu najjačeg UV zračenja i najviših temperatura u toku dana, dakle da sve poslove i slobodne aktivnosti obavljaju ujutro ili predvečer, odnosno da izbjegavaju period od 11:00 do 17:00 sati- istaknula je doktorica Trifunović.

Oni koji neizostavno moraju boraviti na otvorenom, u periodu visokih temperatura i visokog UV zračenja, trebaju se zaštititi od istog nošenjem svijetle odjeće, zaštitom glave kapama i šeširima te kožu zaštititi preparatima sa odogovarajućim faktorom. Također je bitno unositi i dovoljne količine tečnosti. 

-    BiH je poznata po kvalitetnim i obilnim resursima vode. Zatim, što se tiče tečnosti, tu su voćni sokovi, nezaslađeni čajevi, ali nije preporučljivo uzimati gazirane napitke, posebno hladne gazirane napitke, jer to predstavlja svojevrstan šok za organizam niti će dovesti do željenog efekta,  a to je potrebna rehidracija organizma- napomenula je Trifunović. 

voce2

Ishrana treba da bude bazirana na  laganim obrocima u koje su uključeni salata, povrće i voće. Za kraj razgovora, Trifunović još jednom apeluje na građane da je prevencija, odnosno zaštita važnija i bolja od bilo kakvih intervencija i tretmana, te da se u tom smislu svi trebamo pridržavati jednostavnih savjeta i time omogućiti sebi i svom organizmu da uživa u predstojećem ljetnom periodu. 

Ne propustite