KOMPANIJA VRIJEDNA 69 MILIJARDI DOLARA: Vrtoglav uspon Ubera

Aktuelno
KOMPANIJA VRIJEDNA 69 MILIJARDI DOLARA: Vrtoglav uspon Ubera
Pre osam godina Trevis Kalanik (40) je lansirao "UberCab" u San Francisku.

Prije osam godina Trevis Kalanik (40) je lansirao "UberCab" u San Francisku. Danas ta kompanija posluje u više od 600 gradova svijeta. 

Ideja o nastanku Ubera

Trevis Kalanik u 2008. godini je dobio po prvi put ideju da napravi "Uber", nakon lošeg iskustva sa jednim taksistom. U početku je bio glavni savjetnik kompanije, a prvu verziju "Ubera" stvorili su Garet Kamp, Oskar Salazar i Konard Velan.

Koncept je bio jednostavan - pritiskom na dugme ili slanjem poruke bilo gdje da se nalazite u gradu možete da naručite vozilo da vas odveze do željene lokacije.

Tako je kompanija zvanično lansirana 2010. godine u San Francisku.Tamo je "Uber" pobrao mnoge pohvale i postao pravi hit. Iako investitori u početku nisu bili optimistićni o opstanku ove kompanije na tržištu niti joj naklonjeni kao ulagači, do ljeta iste godine situacija kompanije se promijenila u njenu korist. Tako je do kraja prve godine poslovanja Kalanik postao izvršni direktor kompanije. 

Nakon San Franciska, "Uber" se munjevito proširio i u druge američke gradove, a u maju 2011. je lansiran u Njujorku gdje je ova kompanija svakodnevno imala oko 168.000 vožnji.  "Uber" sada posluje u više od 260 američkih gradova na sjeveru države, a u decembru 2011. godine kompanija se proširila i na Evropu, tačnije u Pariz, a danas posluje i u 600 gradova širom sveta.

Trenutna vrijednost Ubera je oko 69 milijardi dolara, što kompaniju čini najvrjednijom privatnom tehnološkom kompanijom na svijetu, prenosi Business Insider.

Vizija samovozećih automobila

uber-auto

Početkom 2015. godine Uber je najavio planove o testiranju samovozećih automobila u Pitsburgu. Projekat se od tada širio i sada se vrše testovi i u San Francisku i u Arizoni. Kalanik je oko tog projekta posebno bio uzbuđen, jer je vjerovao da budućnost "Ubera" zavisi od njega.
Međutim, povratka očigledno nema, jer je Kalanik u utorak, 20. juna podnio ostavku, zbog pritiska koji su vršili akcionari, prenijeli su američki mediji.

Kalanik će ostati član upravog odbora kompanije koja širom svijeta pruža uslugu prijevoza konkurentskim i tradicionalnim taksi službama. Podsjećamo, kako su jučer objavili neki svjetski mediji, ostavka je uslijedila nakon revizije prakse u firmi i skandala među kojima su bile i optužbe za seksualno uznemiravanje. Pet velikih investitora "Ubera" zatražilo je da on odmah podnese ostavku u pismu koje su mu jučer dostavili, piše "Njujork tajms".

kalanik

 

Ne propustite