PREPORUKE NUTRICIONISTE KENANA MANDRE ZA RAMAZANSKI POST: Šta jesti za vrijeme iftara, a šta na sehuru

Aktuelno
PREPORUKE NUTRICIONISTE KENANA MANDRE ZA RAMAZANSKI POST: Šta jesti za vrijeme iftara, a šta na sehuru
U toku je ramazan, sveti mjesec posta u kojem se muslimani širom svijeta odriču hrane i vode u toku dana.

U toku je ramazan, sveti mjesec posta u kojem se muslimani širom svijeta odriču hrane i vode u toku dana.

Budući da u ovom periodu dan dugo traje, a predstoje nam vrućine, pažnja se mora posvetiti i namirnicama koje konzumiramo za iftar i sehur kako se ne bi izgubila energija.

Nutricionista Kenan Mandra na svom blogu savjetuje kakvu hranu trebamo jesti za sehur i iftar.

 

Jutarnji obrok - SEHUR nemojte preskakati.

Smisao SEHUR-a nije da stomak napunite sa što više hrane kako ne biste bili gladni tokom dana. Treba obratiti pažnju na to da namirnice koje se konzumiraju za vrijeme SEHUR-a budu hranjive, no u isto vrijeme zdrave, kako ne bismo opteretili organizam.

Jedite sporo i duže žvačite hranu.

Najbolji način da umanjite osjećaj gladi u toku posta je da konzumirate proteine i povrće na sehuru. Primjeri proteinske hrane su jaja, tvrdi sir i meso, riba i morski plodovi. Hranu spremajte na maslacu i dodajte što više maslinovog ulja kao preliv jer stvara osjećaj sitosti. Jedite što više povrća bogatog hranjivim vlaknima kao što su brokula, karfiol, tikvice, patlidžan jer vlakna usporavaju otpuštanje šećera pa ćete duže biti siti.

Nemojte jesti slatkiše, voće i piti sokove !

 

Ne pretjerujte za IFTAR!

Tradicionalno, sehur počinje jednom hurmom i malo vode ili limunade.

Jedite sporo i duže žvačite hranu. Za balansiranje obroka, gledajte da su izvor vaših ugljenih hidrata razne vrste povrća što bi predstavljalo savršenu kombinaciju za IFTAR. Obilje svježih salata, dinstano povrće, kuhana jela i čorbice trebaju biti osnov IFTAR-a.

Izbjegavajte tjesta, pite i hljeb.

Nemojte pretjerivati na zajedničkim IFTAR-ima. Ljudi imaju tendenciju da se prejedaju kada jedu sa drugima. Ukoliko nemate veliki izbor zdrave hrane, limitirajte izbor na nekoliko zdravih namirnica i jedite više kada dođete kući. Umjesto viskokaloričnih slatkih deserta, radije se odlučite za voćnu salatu uz dodatak orašastih plodova, sat i po nakon glavnog obroka.

 

jpeg30

jpeg31

Napomena: Preporuke iz ove brošure ne odražavaju vjerska, nego nutricionistička stanovišta.

 

(Kenan Mandra)

 

Ne propustite