Ovo bi svaka žena trebala ujutro da pojede barem jednu kašičicu

Zdrav život
Ovo bi svaka žena trebala ujutro da pojede barem jednu kašičicu
Odlične su za čišćenje organzima od toksina i štetnih materija.

Zbog bogatstva vitamina, minerala, masnih kiselina i vlakana, sjemenke lana su namirnica koja bi sigurno trebalo češće da bude na vašem jelovniku. Odlične su za čišćenje organzima od toksina i štetnih materija. Olakšava simptome PMS-a i postmenopauze, reguliše holesterol i ubrzava metabolizam.

Iako se sjemenke u ishrani zabrinjavajući rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje jedemo i mogu biti izvrstan dodatak ishrani, jer sadrže visok udio vitamina i minerala, i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

“To je vrlo korisno kod redukcijskih dijeta i kad nismo sigurni da li jedemo zdravo i da li unosimo sve potrebne nutritijente, na primjer kad moramo da izbjegavamo pojedine namirnice, jer izazivaju probleme sa probavom, nadutost i slično, ili su nam zabranjene zbog medicinske dijete”, kaže nutricionista Mirna Trumbetaš za 24sata.hr.

Za žene su posebno dobre sjemenke lana.

“Lanene sjemenke ponašaju se poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih sa hormonima. Takođe, mogu da olakšaju simptome PMS-a i postmenopauze, jer pogodno djeluju na hormonalnu ravnotežu. Ali, važno ih je držati u frižideru, jer lako oksiduju. Trebalo bi ih kupovati cijele, pa samljeti prije obroka, kako bi se sačuvala njihova vrijednost. One su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udjela vlakana podstiču i probavu, pa bi svi oni koji pate od zatvora obavezno trebalo da ih uvrste u ishranu”, ističe nutricionista.

Ne propustite