Ovakva jaja se koriste u svim restoranima, nećete vjerovati kako se prave

E buraz
Ovakva jaja se koriste u svim restoranima, nećete vjerovati kako se prave
Da li ste negdje bili posluženi sa kuhanim jajima i bili začuđeni kako su svi kolutići iste veličine i oblika? Mnogi jesu ali mnogi i ne znaju šta se krije iza toga. Da li ste ikada vidjeli jaje u tubi, ili dugačko jaje?

Da li ste negdje bili posluženi sa kuhanim jajima i bili začuđeni kako su svi kolutići iste veličine i oblika? Mnogi jesu ali mnogi i ne znaju šta se krije iza toga. Da li ste ikada vidjeli jaje u tubi, ili dugačko jaje?

Da, to postoji! To je metoda koju koriste kuhari u restoranima kako bi svaki kolutić bio jednak. Ako želite da znate kako se priprema donosimo vam recept i video.


Recept:

Uzmite 10 jaja i odvojite bjelanjak i žumanjak.
mikserom izmutite bjelanjak a žumanjak izmutite viljuškom.
Napunite posudu za kuhanje vodom i stavite na vruć šporet.
U vruću vodu stavite vatrostalnu staklenu čašu a u čašu stavite nekoliko kašika kako bi stajala u vodi.
Držite tako dok ne prokuha voda.
Izvadite čašu i u nju uspite bjelanjak zatim vratite čašu u ključajuću vodu, poklopite tanjirićem i sačekajte oko 25-30 minuta, a kada je kuhano izvadite čašu.
Plastičnu tubu koja je otvorena sa obe strane postavite u sredinu bjelanjca u čaši te poklopite gornji otvor i izvadite sadržaj.
U rupu uspite žumanjac i vratite čašu da se ponovo kuha u ključalu vodu na 25 minuta.
Kako biste izvadili gotovo jaje koristite plastičnu tubu koja je malo uža od čaše, ubacite je u čašu, pokrijte gornji otvor rukom te izvadite sadržaj.
Lagano izvadite sadržaj iz tube , odstranite nejednake krajvee i vaše jaje u tubi je spremno.

Za detaljniji opis pogledajte video.

Ne propustite