Nova reforma obrazovanja u SARAJEVU: Šta predlaže ministar Kazazović?

Bosna i Hercegovina
Nova reforma obrazovanja u SARAJEVU: Šta predlaže ministar Kazazović?
Ocjenjujući donošenje ovih zakona nastavkom započetih reformskih procesa u obrazovanju, resorni ministar Elvir Kazazović kroz obrazlaganje predloženih zakonskih rješenja izdvojio ih je nekoliko koja donose promjene u odnosu na postojeće stanje i važeću regulativu.

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila i prema Skupštini uputila prijedloge Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju.

Ocjenjujući donošenje ovih zakona nastavkom započetih reformskih procesa u obrazovanju, resorni ministar Elvir Kazazović kroz obrazlaganje predloženih zakonskih rješenja izdvojio ih je nekoliko koja donose promjene u odnosu na postojeće stanje i važeću regulativu.

Zakon već na samom početku donosi poseban dio, pojmovnik, uz obrazloženja i objašnjenja mnogih pojmova i termina koji se u njemu spominju i obrađuju.

Jedna od novina jeste uvođenje školskih područja osnovnih škola, odnosno definisanje mreže škola na svim općinama Kantona, što će jasno odrediti u koju školu će ići djeca sa određenog školskog područja. Prema riječima ministra, ovo predstavlja racionalizaciju sistema sa jasnom slikom koliko učenika gravitira pojedinim školama i što u konačnici treba biti usklađeno sa standardima i normativima rada i funkcionisanja škola. Saglasnost za upis učenika van svog školskog područja predloženo je da daje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade.

Ne propustite