Savjeti kako da uzgojite POVRĆE na vlastitom balkonu.

Praktična žena
Savjeti kako da uzgojite POVRĆE na vlastitom balkonu.
Ne treba da patite zbog toga, jer imamo rješenje za vrt na vašem balkonu.

Živite u stanu koji je jako udaljen od besplatnih gradskih vrtova, a želja vam je da imate svoj vlastiti vrt s povrćem i začinima. Ne treba da patite zbog toga, jer imamo rješenje za vrt na vašem balkonu.

Ne samo korov, nego i kultivirani nasadi mogu izrasti svugdje, samo mu morate osigurati nekoliko sitnica poput sjemena, zemlje, vode i sunca. Ovo je bitno imati na umu ako godinama sanjate o zdravom domaćem povrću i začinima koje ste sami uzgojili, piše portal Sretna.

U realizaciji vas ograničava ne samo nedostatak vremena, nego i nepostojanje vrta jer živite u stanu, a od gradskih vrtova koji se besplatno dijele na korištenje ste jako udaljeni. Iako gradski vrtovi niču u urbanim sredinama na više lokacija veći gradovi još uvijek nisu dovoljni pokriveni. No, ako se zacrtani planovi, koji uključuju širenje, i ostvare, tada doista, bez obzira gdje živite, nećete biti uskraćeni za svoj komadić povrtnog raja. No, dok se to ne ostvari ne očajavajte i ne sjedite prekriženih ruku. Dovoljno je imati balkon ili čak veći prozor na koji je moguće objesiti žardinjere i tako zasaditi mini povrtnjak. Pravi sretnici su oni koji imaju terase, jer im vrtovi mogu biti solidne veličine, pa time i zasađene vrste brojnije i s većim doprinosom.

Prednosti vrta na balkonu

Povrće na balkonu, posađeno u tegle koje su obješene na zid ili pak balkonsku ogradu i smještene na pod bolje će čak uspijevati nego da su na vrtnom tlu jer je manja opasnost od štetnika – puževa, krtica, voluharica, ptica… Dakle, nećete ih morati tretirati posebnim sredstvima da bi ih otjerali. Usto, bit ćete češće u prilici njegovati ga – zalijevati, plijeviti, provjeravati jer je u sklopu vašeg doma što onda utječe na bolji rast i prinos. Ali, i lakše će vam ga biti brati jer je nadohvat ruke.

Što sve možete saditi?

U balkonske tegle doista možete saditi sve – od rajčica, paprika, zelene salate, špinata, blitve, mrkve, peršina, mahune, krastavaca, tikvica…. Bitno je prije svega voditi računa o orijentaciji balkona – ako je smješten na poziciji jug, zapad ili jugozapad, onda će vam sve što zasadite, naročito on vrste koje vole više sunca. Primjerice, rajčice, paprike, mrkve, mahune i patlidžane. Također, i začini poput bosiljka, peršina i ružmarina vole biti na suncu. Paprike, krastavci i tikvice vole polusjenovita mjesta.

Osnovni uvjeti

Osim sunca, sadnicama je potrebno omogućiti tegle, supstrat i prihranu. Ako je tegla veća odnosno dulja, možete kombinirati nekoliko vrsta. Glinene i drvene tegle idealan u izbor jer su dobar način dreniranja a i osiguravaju potrebnu toplinu za rast. Imajte u vidu koliko bi zasađena kultura mogla narasti te nabavite teglu koja će moći to podržati, da ju kasnije ne morate presađivati ili da ne bi mogla uslijed skučenosti normalno napredovati i optimalno davati plodove. Osim tegli možete koristiti stare lonce, burad, plastične korpe za rublje, stare gume – bitno je da im osigurate drenažu. Odaberite dobar supstrat te isto takvu prihranu i pazite da nisu na direktnom udaru vjetra. Zasade prihranjujete kao i u klasičnom vrtu, a zalijevate vodom iz vodovoda. Možete i onom koja je odležala na balkonu u kanisteru ili bačvi.

Prihrana iz otpada

Osim tekućeg gnojiva kao i onoga u granulama, možete za prihranu povrtnjaka koristiti i otpad iz domaćinstva. Primjerice, ljuske od jajeta koje će ojačati korijen. Ako ljuske poslažete po površini, bit će dobra zaštita za vaše balkone u slučaju kiše i vjetra jer se zemlja iz tegli neće rasuti po tlu.

Ne propustite