Istina ili zabluda o štetnosti MIKROVALNE PEČNICE

Zdrav život
Istina ili zabluda o štetnosti MIKROVALNE PEČNICE
Ovo su zaključci do kojih su došli...

Najnovija istraživanja su otkrila neke informacije o mikrovalnoj pečnici i da li je ona štetna po naše zdravlje. Provjerene su glasine o ovim uređajima i da li su dosadašnje priče istina ili zabluda. Ovo su zaključci do kojih su došli...

1. Namjrnice pripremljene u mikrovalnoj pećnici postaju radioaktivne. NETAČNO! 

Iako su mikrovalne pećnice u primjeni nekoliko decenija i znatno olakšavaju pripremu hrane, postoje tvrdnje da jela pripremljena na taj način postaju opasna po zdravlje. Jedna od tvrdnji jeste da su namjrnice koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici – radioaktivne. Ova tvrdnja može se smatrati netačnom. Mikrovalne pećnice rade na principu visokofrekventnih radio-talasa koji su dio elektromagnetnog spektra baš kao i vidljiva radijacija, odnosno, svjetlost. Oni nisu radiokativni te ne mogu štetno ozračiti hranu.

2. Mikrovalne pećnice emituju radijaciju i izazivaju kancer. NETAČNO!

Kada se pominje radijacija, najčešće se misli na jonizujuće zračenje koje čine talasi visoke energije, recimo, gama i rentgenski zraci. U procesu jonizacije energija ulazi u ćelije i hemijski mjenja njihovu funkciju. Jonizujući zraci mogu ukloniti elektron iz atoma ili molekula, usljed čega se ponekad oštećuje DNK unutar ćelija, a posljedica je povećanje rizika od pojave kancera. Međutim, u mikrovalnim pećnicama koristi se nejonizujuće zračenje koje ne sadrži energiju u mjeri koja oštećuje DNK, što znači da ne mogu izazvati kancer.

3. U mikrovalnoj pećnici uništavaju se sve hranljive materije iz namjrnica. NETAČNO!

Bez obzira na to na koji se način obrađuje hrana, u njoj se dešavaju iste promjene. Većina studija pokazuje da je hrana iz mikrovalne po hranljivoj vrijednosti istovjetna onoj pripremljenoj na konvencionalne načine.

4. Mikrovalne pećnice uzrokuju da hemijske materije iz plastičnih posuda pređu u hranu. TAČNO/NETAČNO!

Ova tvrdnja je djelimično tačna. Hemijska jedinjenja ispuštaju se iz plastičnog posuđa samo onda ako se ne koriste posude namjenski proizvedene za upotrebu u mikrovalnoj pećnici. Nikada ne koristite plastične čaše u kojima se drže namjrnice poput jogurta, jer se one tope na nižim temperaturama, a posljedica toga može biti prenošenje štetnih hemijskih materija u hranu.

Ne propustite