OTKRIVAMO PLANOVE VELIKIH SILA Američki šef diplomatije dolazi Erdoganu na noge: SAD i Turska predvode INICIJATIVU za stabilizaciju BALKANA, A KLJUČNO ĆE BITI OVO!

Aktuelno
OTKRIVAMO PLANOVE VELIKIH SILA Američki šef diplomatije dolazi Erdoganu na noge: SAD i Turska predvode INICIJATIVU za stabilizaciju BALKANA, A KLJUČNO ĆE BITI OVO!
Nema nikakve sumnje da će prvi prioritet razgovora Erdoana i Tillersona biti borba protiv terorističke organizacije ISIL i stanje u Siriji, ali kako nam je rečeno Balkan će biti u vrhu tema za razgovor!

Sjedinjene Američke Države računaju na kontruktivnu ulogu i pomoć Turske na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini te je ne smatraju faktorom destabilizacije što se ne može reći za Rusiju, izjavio je za Novi.ba izvor iz Vašingtona uoči vrlo važno susreta koj će se ove sedmice desiti u Ankari.

Naime, turskom predsjedniku Recepu Tajipu Erdoganu na noge dolazi američki državni sekretar Rex Tillerson, koji je nakon preuzimanja dužnosti započinje aktivnosti vezane za Evropu, a posebno Balkan. Nema nikakve sumnje da će prvi prioritet razgovora Erdoana i Tillersona biti borba protiv terorističke organizacije ISIL i stanje u Siriji, ali kako nam je rečeno Balkan će biti u vrhu tema za razgovor!

Naime, novi američki šef diplomatije želi okupiti proaktivne saveznike kako bi, u nedostaku velikog interesa Bijele kuće, ipak pokrenuo jaču multilateralnu akciju kojom bi se otklonili destabilizirajući faktori u regionu i nastavio put država ka članstvu u EU i NATO-u, te njihov ekonomski opravak.

Turski predsjednik Erdoan mu je u tome prva adresa. To potvrđuje i zvanična najava sastanaka gdje se naglašava važnost uloge Ankare.

  • Tillerson putuje u Ankaru 30. Marta. Susrest će se sa Erdoanom i visokim zvaničnicima države sa kojom SAD njeguju snažne veze i koja je saveznik u NATO-u. Tillerson će naglasiti ponovo važnu ulogu Turske u očuvanju regionalna stabilnosti – navedeno je u saopćenju State departmenta, a naš izvor pojašnjava da se pod regionom podrazumijeva i Balkan i posebno BiH, gdje Turska posljednjih godina vrlo aktivno djeluje.

Također, SAD i Turska su zajednički najsnažniji zagovornici uključenja naše zemlje u vojnu Alijansu. Nakon susreta sa Erdoanom, američki šef diplomatije će ići u Brisel u sjedište Alijanse.

  • Nema dileme o podršci Washingtona NATO-u. Kritike koje je Trump iznosio su više usmjerene na činjenicu da se Savez nedovoljno brzo transformira i ne ulaže dovoljno u napredak. Naprotiv, ova administracija će još snažnije tražiti njegovo proširenje i u tome u Erdoanu vidi saveznika – naveo je naš izvor.

 

Ne propustite