Primio je tri metka, obožavao je krek, Džordan mu je pisao u bolnici: Znate li priču o jednom od najtragičnijih NBA igrača? (VIDEO)

Druga strana sporta
Primio je tri metka, obožavao je krek, Džordan mu je pisao u bolnici: Znate li priču o jednom od najtragičnijih NBA igrača? (VIDEO)
U bolnici su njegovo stanje opisali riječima "više je mrtav, nego što je živ".

U bolnici su njegovo stanje opisali riječima "više je mrtav, nego što je živ". Dok se oporavljao od rana, u onako komatoznom stanju, jednog dana je otvorio oči i na svom stočiću ugledao poruku "Ozdravi brzo", u potpisu Majkl Džordan! Čak i njemu, momku koji je srljao iz nevolje u nevolju, za koga se mislilo "nepopravljiv je", moralo je da "klikne" u glavi poslije saznanja da najveći svih vremena misli na njega.

“The Legend of Swee’ Pea è” je ime filma u kome je opisan buran život i košarkaška karijera momka po imenu Lojd Denijels (50).


Široj košarkaškoj javnosti i onoj malo mlađoj publici nije mnogo poznato koliki je uticaj imao Denijels u najjačoj ligi na svijetu, u kojoj se, uz prekide, zadržao sedam godina, ali jednako kao i njegov talenat sa loptom intrigirao je i njegov život koji je zaslužio da bude ekranizovan.

Pomenuti dokumentarac, koji je premijeru doživio u novembru 2015. godine, producirao je sadašnji lider Niksa Karmelo Entoni.

Denijelsa i dan danas mnogi smatraju za najboljeg njujorškog košarkaša svih vremena poslije Karima-Abdul Džabara. E, sada, možete da zamislite onda koliki talenat je čučao u njemu. Jer, kažu oni koji su pratili njegov razvoj – imao je sve: pregled igre, dribling, kontrolu lopte, šut… Već u rano tinejdžerskim godinama, oni koji su mu slutili velike visine, opisali su ga riječima “Medžik Džonson sa šutem Lerija Birda”.

Ali, kao i velika većina njegovih vršnjaka, u velikom i opasnom gradu kakav je Njujork trebalo je ostati imun na poroke i loše društvo. Trebalo je ostati živ, na kraju krajeva. Lojdu, koji je uporedo kao što je volio loptu i koš, volio je i poroke. Mnogo. Predao im se potpuno. Droga, krek naročito, bili su njegova strast i njegova najveća slabost u periodu kada je trebalo da napravi prvi veliki zamajac u karijeri,prenosi Telegraf.

Škola mu nije išla. Promijenio ih je pet u tri države. Nije vrijedilo da se opismeni. Nije čak naučio da čita, stao je negdje na pola puta sa slovima i riječima, ali lopta ga je uvijek slušala. Nije ga izdala nikad. Bila mu je sve. Ali i droga mu je bila sve.

denijels
Za koledž karijeru izabrao je Univetzitet UNLV iz Las Vegasa. Mislite da je grešnik kakav je bio Lojd slučajno izabrao baš “Grad Greha”? Nije dugo prošlo, njegova tamna strana ličnosti je isplivala kada je kupio krek od dilera za koga se ispostavilo da je policajac. Denijelsova karijera je tada udarila o prvi veliki zid. Ni njegov tadašnji trener u Las Vegasu, koji je inače bio poznat kao specijalista da problematične momke dovodi u red, izjavio je da je Lojdovo ponašanje i njegov karakter previše čak i za njega.

Bilo je to Denijelsovo zbogom stipendiji.

Poslije neslavnog odlaska iz UNLV-a obreo se u Topeki, ekipi koja je nastupala u CBA ligi (nezvanično druga NBA liga), jer njemu nikada nije bio problem da nađe solidan košarkaški angažman zbog raskošnog talenta koji je posjedovao, ali da se kloni nevolja – to je već bila muka.

Jedan od mnogih redovnih odlazaka u rodni Njujork umalo nije platio glavom. Ponovo zbog droge, ponovo zbog lošeg izbora. Lojd Denijels je 11. maja 1989. godine primio tri metka u tijelo od dvojice dilera kojima je htio na prevaru da otme drogu. Peživio je. Jedva. Izgubio je četiri litra krvi. U bolnici su njegovo stanje opisali riječima “više je mrtav, nego što je živ”. Dok se oporavljao od rana, u onako komatoznom stanju, jednog dana je otvorio oči i na svom stočiću ugledao poruku “Ozdravi brzo”, u potpisu Majkl Džordan! Čak i njemu, momku koji je srljao iz nevolje u nevolju, za koga se mislilo “nepopravljiv je”, moralo je da “klikne” u glavi poslije saznanja da najveći svih vremena misli na njega.

Od tog trenutka kreće ono što su svi čekali da vide, a mislili su da nikad neće – Lojdov ulazak u NBA ligu. Doduše, on se dogodio tek 1992. godine, kada je imao 25 godina, ali nije zakasnio da postane jedan od najboljih igrača tog vremena, makar na kratko. Dobio je ugovor od San Antonija i već u drugoj utakmici za Spurse njegove brojke bile su impozantne: 26 poena (11/16 za dva), 8 skokova, 6 asistencija, 3 krađe, 3 blokade – i sve to od momka koji nije prošao srednjoškolski sistem i koji nije odigrao nijednu utakmicu u koledž šampionatu.

Danas, Lojd Denijels živi u Nju Džersiju i, kako kaže, i dalje nije do kraja izašao iz tunela poroka…

Ne propustite