FEJZIĆ ZA NOVI.BA: Za sada nema opasnosti po ljude od ptičije gripe iz Pionirske doline

Aktuelno
FEJZIĆ ZA NOVI.BA: Za sada nema opasnosti po ljude od ptičije gripe iz Pionirske doline
U ovom trenutku se vrši laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Najvjerovatnije je ponovo riječ o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Evrope

Na području zoološkog vrta u sklopu Pionirske doline danas je laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu dijagnostičkom pretragom utvrdila prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5 kod dva labuda. U ovom trenutku se vrši laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Najvjerovatnije je ponovo riječ o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Evrope, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju.

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić izjavio je za portal Novi.ba da Ured za veterinarstvo i Kantonalni krizni štab za kontrolu virusnih bolesti trenutno provode aktivnosti.

Još uvijek nije završena dijagnostika, očekujemo da je to isti podtip N8 koji se ne prenosi direktno na ljude. Za sada nema opasnosti po ljude, jer je zoološki vrt zatvoren, životinje se evakuišu i po standardima će biti provedene sve aktivnosti - rekao je Fejzić.

Naš sagovornik je pojasnio da ovaj tip gripe se može prenijeti na sve vrste ptica i posebno je smrtonosan za svu perad. Kazao je da kada se budu završile laboratorijske analize, znat će se o kojem virusu je riječ i da li je opasan i po ljude.

Iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine smatraju da, u skladu s do sada prikupljenim informacijama i načinom držanja, bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom s divljim migratornim pticama. Ured ponovo obaviještava sve vlasnike peradi da pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

K.S.

 

 

Ne propustite