Čović: Komunikacija s institucijama izvan BiH mora ići kroz jedan glas iz BiH

Bosna i Hercegovina
Čović: Komunikacija s institucijama izvan BiH mora ići kroz jedan glas iz BiH
Član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović je danas na druženju s novinarima u Sarajevu kazao da će učiniti sve da Predsjedništvo funkcionira jedinstveno u vezi sa svim pitanjima i da komunikacija s bilo kojom međunarodnom institucijom bude kroz jedan glas.

Član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović je danas na druženju s novinarima u Sarajevu kazao da će učiniti sve da Predsjedništvo funkcionira jedinstveno u vezi  sa svim pitanjima i da komunikacija s bilo kojom međunarodnom institucijom bude kroz jedan glas.

Govoreći o pismu koje članovima Predsjedništva BiH treba da stigne iz Međunarodnog suda pravde u Hagu, Čović je kazao da misli da će se u njemu vjerovatno tražiti očitovanje svakog člana Predsjedništva BiH o podnesenom zahtjevu za reviziju.

To je, dodao je, na svojevrstan način sazivanje nekakve sjednice Predsjedništva.

"Mislim da nema većeg šamara jednoj zemlji ili jednoj politici u BiH od takvog jednog čina, ne želeći umanjiti značaj Međunarodnog suda koji nam to šalje." - kazao je Čović.

Dodao je da, činjenica da trebamo na takav način korespondirati i iznositi svoja stajališta „najviše govori u kakvu smo mi stvarno upali krizu svojom neodgovornošću i nedogovaranjem unutar BiH“.

"Kakav će biti odgovor, vidjet ćemo. Trebamo sjesti nas trojica i dogovoriti se. Ako smo jednom napravili grešku mislim da je ne smijemo ponoviti, jer ova prva greška je napravila toliko negativnih relacija u BiH do toga da partneri u vlasti kažu da čine nekakvu tehničku vladu, šta god to značilo, ili neki kažu da ne žele komunicirati s predstavnicima pojedinih stranaka ... "- naveo je.

Misli da, ako pismo dođe sutra, da će se članovi Predsjedništva „žurno sastati i tražiti rješenja kako zaštititi BiH“.

Istaknuo je da će njegovo insistiranje biti da komunikacija s institucijama izvan BiH „mora ići kroz jedan glas iz BiH, isključivo kroz jedan glas“.         

Upitan koji je njegov stav o podnošenju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, Čović je odgovorio da „revizija kao takva nije sporna i ne želim uopće spekulirati s osjećajima žitelja BiH koji misle da su proživjeli u ratu što su proživjeli“.

"Moj stav je vrlo jednostavan, moramo jednim glasom izaći iz BiH kada je revizija u pitanju, ako ga možemo dotaknuti kao jednog stava." - istakao je Čović.   

Podsjetio je da se na sjednici Predsjedništva BiH nije glasalo o reviziji presude, te da je ranije rekao da bi, da je došlo do glasanja, bio uzdržan.   

"Uvjeren sam da na idućoj sjednici moramo imati zajednički stav, bez obzira na to kakav će biti taj zajednički stav i da ga ovaj put moramo uskladiti između sebe da ne bismo otvarali pitanja na način kako smo to radili, jer pravimo najvišu štetu ovoj instituciji tročlanog Predsjedništva BiH."- smatra Čović. 

Kazao je da će dati maksimalan doprinos da nađu rješenje, „da odemo jednim glasom, bez obzira  na to šta je taj jedan glas“.

"Moje će nastojanje biti po svaku cijenu konsenzus u odlučivanju. Kad prvi put to ne uradimo, ovo predsjedništvo više neće biti ono za što smo se mi zalagali kada smo krenuli prije dvije godine, što smo stavili sebi kao jedan vrlo jasan plan u načinu rada između nas." - kazao je.  

Na novinarsko pitanje da li je revizija presude političko ili pravno pitanje, odgovorio je da je i jedno i drugo.   

Po njegovim riječima, neko je želio ovo pitanje definirati kao pravno pitanje.

"Pogledajte reakcije na to pravno pitanje. Prvorazredno političko pitanje." - smatra Čović.

Naglasio  je da nije pitanje uopće „revizije, ili nerevizije, nego je pitanje funkcioniranja ove države“.

"Učinit ću sve da Predsjedništvo funkcionira jedinstveno u vezi sa svim pitanjima i da naša komunikacija s bilo kojom međunarodnom institucijom bude kroz jedan glas, kroz jedan dopis i ako ga potpiše predsjedavajući da se podrazumijeva da je u to ugrađen stav i druga dva člana Predsjedništva."- zaključio je Čović.    

(Fena)

Ne propustite