SOLAK ZA NOVI.BA Stanovništvo za sada nije ugroženo, ali je na autoputu evidentna velika šteta!

Aktuelno
SOLAK ZA NOVI.BA Stanovništvo za sada nije ugroženo, ali je na autoputu evidentna velika šteta!
Do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je uslijed obimnih padavina koje su protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika

Klizište i ogromna količina vode koje su se pokrenuli u mjestu Tičići kod Kaknja prekinuli su saobraćaj na autoputu Sarajevo – Zenica.

Do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je uslijed obimnih padavina koje su protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne saobraćajnice i autoputa Sarajevo - Zenica.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak izjavio je za portal Novi.ba da ljudi sa mehanizacijom na terenu pokušavaju usmjeriti vodu u odvodne kanale koje se nalaze uz autoput Sarajevo – Zenica.

- Velika količina vode praćena sa blatom, kamenom i drugim otpadnim tvarima za sad ne prijeti stanovništvu ni kućama, ali je evidentna šteta na autoputu, odnosno na ogradi i bankinama – rekao je Solak.

Naš sagovornik pojašnjava da su sinoćnje padavine najvećim dijelom uzrokovale aktiviranje klizišta i vode.

K.S.

Ne propustite