Šokantno: Vožd Dodik uvlači Vučića u rušenje OSA-e i najveću regionalnu krizu!

Aktuelno
Šokantno: Vožd Dodik uvlači Vučića u rušenje OSA-e i najveću regionalnu krizu!
Zašto je i kako iz srpskih političkih centara pokrenuta je ofanziva na OSA-u.

Sjedinjene Američke Države pomno prate sve što se događa u vezi Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) te neće dozvoliti da se ugrozi postignuti napredak i dostignuta funkcionalnost, tvrdi za Novi.ba izvor blizak američkoj administraciji iz Vašingtona.

  • Uprkos tome što tranzicija nakon dolaska Donalda Trumpa nije završena, apsurdno je misliti da se može nešto uloviti u mutnom – kaže dobro upućeni izvor pod uvjetom anonimnosti, komentirajući posljednju ofanzivu Beograda i Banja Luke na državnu obavještajnu agenciju.

Naime, uoči novogodišnjih praznika Srbija je uhapsila dvojicu svojih tajnih agenata koji su otkrili skandal u kojem ih je Beograd, bez znanja BiH, poslao u Potočare 11. jula na dan incidenta u kojem je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

No, očito sa namjerom da se zataškaju njihove tvrdnje koje dokazuju direktnu režiju obavještajnog Beograda u događaju koji je bacio mrlju na obiježavanje godišnjice genocida, iz  srpskih političkih centara pokrenuta je ofanziva na OSA-u!

Tako su, pod veoma upitnim okolnostima, banjalučkoj televiziji RTRS "procurili" dokumenti o aktivnostima bh. obavještajaca, apsolutno utemeljenim na zakonu i ovlastima. To će po svemu sudeći biti i predmetom interne istrage.

Ali, iz medija bliskih Beogradu istovremeno pljušte tvrdnje o navodnoj nestabilnosti unutar bh. obavještajne agencije,sve sa ciljem narušavanja integriteta, sa konačnom namjerom njenog rasparčavanja na entitetske dijelove.

Neki izvori tvrde da je sve pokrenuo Milorad Dodik, između ostalog, nezadovoljan i podrškom koju ima od Vučića, a koga po svaku cijenu želi uvući u svoje planove i njime, kao ranijih godina manipulirati.  

Poznato je, odavno, da banjalučki vožd Dodik želi svoju vlastitu obavještajnu agenciju, te da mu je djelovanje OSA-e na čijem je čelu Osman Mehmedagić predstavlja trn u oku, zbog čega iz entitetskog bastiona grme „o prisluškivanju srbijanskih zvaničnika“.

Cijelokupna kriza izazvana je, kako su sumnja, upravo sa tim ciljem, o čemu pojedini mediji u FBiH već govore, ističući kako je sve veoma „ozbiljna prijetnja sigurnosti BiH“.

Plan je, tvrde upućeni, da se diskreditira OSA, njeno rukovodstvo, a potom objavi njena nesposobnost da djeluje „na prostoru RS“, a na koncu da se „predstavnici entiteta RS“ povuku iz njenog rada. Takav scenarij je već poznat iz devedestih godina, kao uvod u krvavu agresiju.

Saznajemo da je kriza privukla pažnju i stranih igrača, posebno SAD, koje se zvanično još ne oglašavaju, ali u internim kontaktima podsjećaju da neće biti nikakve revizije niti narušavanja državnosti BiH! Također, na potezu je i Vučić, koji će se morati izjasniti da li će sa Dodikom igrati istu opasnu igru, ili će podebljati liniju na Drini i spriječiti da ga Banja Luka povuče sa sobom u provaliju. 

Ne propustite