NAJNOVIJI PODACI SA MJERNIH JEDINICA: Je li mjera par-nepar poboljšala kvalitet zraka u glavnom gradu BiH?

Bosna i Hercegovina
NAJNOVIJI PODACI SA MJERNIH JEDINICA: Je li mjera par-nepar poboljšala kvalitet zraka u glavnom gradu BiH?
Kvalitet zraka na području Kantona Sarajevo (KS) danas je za nijansu bolji u odnosu na jučerašnji dan, pokazuju najnoviji podaci sa mjernih stanica. Vrijednosti svih polutanata (SO2, NO2 i PM10) danas su niže u odnosu na jučer, kada su bile prekoračene, te je stoga Operativni štab Vlade KS proglasio epizodu "Uzbune" za područje Kantona.

Kvalitet zraka na području Kantona Sarajevo (KS) danas je za nijansu bolji u odnosu na jučerašnji dan, pokazuju najnoviji podaci sa mjernih stanica.
Vrijednosti svih polutanata (SO2, NO2 i PM10) danas su niže u odnosu na jučer, kada su bile prekoračene, te je stoga Operativni štab Vlade KS proglasio epizodu "Uzbune" za područje Kantona.

Rukovodilac sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo KS Sanela Salihagić u razgovoru za Avaz.ba ističe kako je trenutna situacija u KS neznatno bolja u odnosu na jučer.

- Kada je u pitanju koncentracija PM10 čestica, jučer smo mjerili preko 400 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), dok se prosjeci za današnji dan kreću između 270 i 380 µg/m3. Međutim, moram napomenuti da su vrijednosti PM10 čestica i u ovim trenucima jako visoke. Dnevne tolerantne vrijednosti za sumpor-dioksid (SO2) danas, u odnosu na jučer, neće biti prekoračene i bit će dosta niže - kazala nam je Salihagić.

I ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić rekao nam je da je danas, na osnovu pokazatelja sa svih mjernih stanica, stanje malo bolje u odnosu na jučer.

- Ali samo stanje validira se u protekla 24 sata za protekli dan, dakle od ponoći do ponoći, tako da ćemo tek sutra imati mjerodavne prosječne vrijednosti za današnji dan - ističe Lukić.

Ministar nije očekivao da bi se zagađenje zraka moglo naglo smanjiti, nakon uvođenja sistema par-nepar.

- Ne znam ko je to očekivao, ja lično nisam. Tek sutra mogu govoriti o tome kakva je bila situacija tokom današnjeg dana - rekao je Lukić.

Optimističan je da će u narednim danima ipak doći do smanjenja zagađenja zraka, te da bi građani glavnog grada BiH konačno mogli prodisati punim plućima.

- U svakom slučaju očekujem da se smanji nivo zagađenosti, ne samo po pitanju ove mjere par nepar, već i po pitanju svih mjera koje su donesene. Međutim, jako je teško to prejudicirati - dodao je ministar Lukić.

 

Ne propustite