Ranko Debevec predložen za predsjednika Suda BiH

Aktuelno
Ranko Debevec predložen za predsjednika Suda BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine započelo je jutros u Mostaru sjednicu na kojoj bi se, uz ostalo, trebalo glasati o novom predsjedniku Suda BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine započelo je jutros u Mostaru sjednicu na kojoj bi se, uz ostalo, trebalo glasati o novom predsjedniku Suda BiH.

Prijedlogom Podvijeća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, sudija Ranko Debevec je predložen za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i u toku je rasprava Vijeća o predloženom kandidatu.

Debevec Ranko rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. godine. U Osnovnom sudu II u Sarajevu i Advokatskoj kancelariji advokata Žarka Bulića obavio je pripravnički staž, da bi nakon položenog pravosudnog ispita 1990. godine radio kao stručni saradnik tog suda.

U periodu od 1995. do 2000. godine obavljao je poslove prevodioca i savjetnika pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a, a od 2000. do 2005. godine radio je kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar. Od 2005. do 2008. godine obavljao je dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Za tužioca Tužilaštva BiH imenovan je 10. aprila 2008. godine, a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnog tima IPA projekta Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala. Za sudiju Suda BiH imenovan je 12. 12. 2012.godine.

Novi predsjednik bi na toj poziciji trebao zamijeniti Meddžidu Kreso kojoj drugi mandat istječe 26. januara iduće godine. VSTV bira novog predsjednika između sedam kandidata. To su sudije BiH Branko Perić, Izo Tankić, Ranko Debevac, Mira Smajlović i Tihomir Lukes. Dodatno su se na konkurs prijavili tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavna tužiteljica Tužiilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.  

Ne propustite