Pauza na sjednici VSTV-a: Poznato kada će se birati predsjednik Suda BiH

Bosna i Hercegovina
Pauza na sjednici VSTV-a: Poznato kada će se birati predsjednik Suda BiH
Prijedlog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije da se izbor predsjednika Suda BiH pomjeri na treću tačku dnevnog reda današnje sjednice, s obzirom da je taj izbor prvobitno predviđen za 11. tačku dnevnog reda sjednice u Mostaru, u konačnici je i prihvaćen.

Prijedlog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije da se izbor predsjednika Suda BiH pomjeri na treću tačku dnevnog reda današnje sjednice, s obzirom da je taj izbor prvobitno predviđen za 11. tačku dnevnog reda sjednice u Mostaru, u konačnici je i prihvaćen. Međutim, sa tim se prijedlogom nisu složili pojedini članovi VSTV-a koji su predložili da se izbor nasljednika aktuelne predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso odgodi za 26. januar. 

- Primijetio sam na jučerašnjoj konferenciji da su se članovi podijelili na grupice, te zbog, očuvanja digniteta ove institucije, predlažem također da se izbor predsjednika Suda odgodi za narednu sjednicu – kazao je član VSTV-a Ilijas Midžić.

Konstatacija o "podjeli članova VSTV-a na grupice", izazvala je žestoke reakcije članice VSTV-a Ružice Jukić.

- Možda ste se vi, gospodine Midžić, izdvajali od ostalih. Do mene su došle priče da pojedinim članovima VSTV-a odgovara da se pomjeri izbor predsjednika Suda BiH jer to odgovara aktuelnoj predsjednici Meddžidi Kreso – izjavila je Jukić.

Predsjednik VSTV-a je najavio da neće podržati prijedlog o pomjeranju izbora novog predsjednika Suda BiH za narednu sedmicu.

U konačnici su se članovi VSTV-a, izuzev Jadranke Lokmić-Misirača i Gorana Radevića, glasanjem izjasnili o prijedlogu Gorana Nezirevića da se izbor predsjednika Suda BiH odgodi za 26. januara 2017. godine.

Članovi VSTV-a su se glasanjem također očitovali o prijedlogu Milana Tegeltije da se izbor predsjednika Suda pomjeri za treću tačku dnevnog reda, što je većim brojem glasova i prihvaćeno.

Na sjednici je uslijedila pauza, a u 11 sati će biti nastavljena kada će uslijediti i izbor predsjednika Suda BiH. 

Ne propustite