Rješite se celulita tuširanjem!

Moda i ljepota
Rješite se celulita tuširanjem!
Tuširanje toplom vodom, kao i hladnom ima pozitivan učinak na zdravlje. Zbog toga, preporučuje se kombinacija tople i hladne vode.

Tuširanje toplom vodom, kao i hladnom ima pozitivan učinak na zdravlje. Zbog toga, preporučuje se kombinacija tople i hladne vode.

To uzrokuje drenažu limfe i vraćanje krvi prema srcu. Na taj način se oslobađaju toksini i štetne materije iz tijela jer se direktno preusmjeravaju prema jetri i bubrezima.

 Naizmjenično tuširanje je dobro za prevenciju i smanjenje celulita. Celulit je posljedica 6 faktora – slabe cirkulacije i limfne drenaže, hronične upale, nakupljanja toksina, opuštanja kože, nakupljanja masti i slabe regeneracije tkiva. Na prva 3 faktora možemo direktno i indirektno uticati naizmjeničnim tuširanjem.

Ako ćete se naizmjenično tuširati hladnom i vrućom vodom, pospješiti ćete i rad metabolizma, a samim time i smanjiti udio masti – jednog od uzročnika celulita. Hladan tuš podstiče oslobađanje noradrenalina i norepinefrina, hormona koji su važni za regulaciju masnog tkiva. Možda mislite da je onda bolje konstantno se tuširati samo hladnom vodom, ali se varate. Tako ćete razviti toleranciju na djelovanje hladne vode i učinak neće biti nimalo sličan kao kod izmjene vruće i hladne vode.

Vruća voda podstiče širenje arterija i vena, zbog čega se povećava dotok hranjivih materija i kiseonika tkivima, što je odlično. S druge strane, vruća voda ulazi u tkiva, a manje toksina i otpada se eliminiše iz tijela. To može uzrokovati neželjene posljedice, kao što su zadržavanje vode u tijelu i hronična upala.

Stručnjaci ističu da je najbolje kombinovati tuširanje hladnom i vrućom vodom. To možete postići tako da se prvo tuširate vrućom vodom, a potom temperaturu vode postepeno smanjujete. Također, tuširanje bi bilo najbolje završiti hladnom vodom kako bi učinak trajao što duže nakon tuširanja.

Izvor:kucnilekar

Ne propustite