Novi nameti na igre na sreću: Fuad Kasumović ujedinio kladionice protiv sebe

Bosna i Hercegovina
Novi nameti na igre na sreću: Fuad Kasumović ujedinio kladionice protiv sebe
Čim je zasjeo na gradonačelničku stolicu, Fuad Kasumović se, ni manje ni više, odmah okomio na domaće kladionice.

Čim je zasjeo na gradonačelničku stolicu, Fuad Kasumović se, ni manje ni više, odmah okomio na domaće kladionice. U skladu sa nadležnostima koje općinama pruža Zakon o principima lokalne samouprave u FBiH, novoizabrani zenički gradonačelnik je Gradskom vijeću uputio Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama da se lutrije, razne igre na sreću i kladionice na prostoru Zenice dodatno oporezuju u rasponu od 20 do 50 hiljada maraka godišnje.

Harač po zonama

Tako će kladioničarski objekti na području tzv. ekstra zone morati plaćati danak od 50 hiljada KM godišnje, zatim u I zoni 40 hiljada, II zoni 30 hiljada, a u III zoni 20 hiljada KM.

Ovim prijedlogom je, također, planirano da kladionice za isticanje objava, oglasa i saopćenja na javnim mjestima plaćaju jednokratnu taksu. Kladionice će reklamni materijal za seriju do 100 komada morati plaćati 50 KM, za seriju preko 100 komada 100 KM, dok će za postavljanje stalnih panoa i displeja morati odvojiti 20 KM po metru kvadratno.

Osim kladionica, treba podsjetiti da su se na meti novih nameta našli noćni barovi, diskoteke, proizvodnja i distribucija električne energije, kao i telekomunikacijske, telefonske i satelitske usluge. Predviđeno je da se za korištenje baznih stanica mobilne telefonije plaća taksa od 50 hiljada KM godišnje, a za korištenje mikrobazne stanice mobilne telefonije 15 hiljada KM. Za korištenje pasivnih repetitora, antena i stubova predviđena je taksa od pet hiljada KM godišnje.   

Odmah nakon što je u javnosti putem medija objelodanjeno da se planira uvođenje ovakvih nameta, nekoliko bh. kladionica je žestoko reagovalo. Sport plus kladionica iz Novog Travnika je odmah uputila dopis Fuadu Kasimoviću i predsjedavajućoj gradskog vijeća Sanji Renić u kojem se napominje da je slične namete nekoliko općina u FBiH već pokušalo uvesti, ali da su ošteće firme (kladionice) potom pokrenule sudske postupke koji su, na kraju, završili pred Ustavnim sudom FBiH na odlučivanje.

Presude sudova

U dopisu upozoravaju da je Ustavni sud FBiH u svojim brojnim odlukama, do kojih je došao Novi.ba, zauzeo stajalište da ova vrsta djelatnosti ne može biti relevatan kriterij za propisivanje različitih visina taksi za istaknutu firmu i natpis.

"Propisana visina u bitno različitim iznosima po navedenom kriteriju vrste djelatnosti je neobjektivna i ne sadrći dovoljno kvalitetnih elemenata koji činili opravdanim različitu naplatu naknade/takse na firmu. Finansijska sposobnost i mogući profit koji predmetni subjekti ostvaruju su mogući element predmeta oporezivanja, u skladu sa postojećom finansijskom regulativom, i podatak koji se precizno utvrđuje za svakog obveznika pojedinačno. U odnosu na obaveze isplate takse na istaknutu firmu ili naziv, ista nije niti može biti relevantan kriterij za propisivanje visine takse. Slijedom navedenih navedenih zakjučaka Ustavni sud BiH je našao da su osporenim odlukama povrijeđene odredbe jednakosti pred zakonom iz člana II.2.(1)c) Ustava FBiH", piše u dopisu gradskim vlastima u Zenici.

Kladionice su, nakon ovakvih presuda Ustavnog suda FBiH, pokrenule tužbe za naknadu štete koje su okončane u korist kladionica i bavezom da tu štetu namire. Ustavni sud FBiH je donio već dvije takve odluke. Stoga, u dopisu kladionice Sport Plusa, upozoravaju gradske vlasti da bi izglasavanje novih nameta bilo, ne samo protivno Ustavu i zakonima, već bi takvi nameti nanijeli veliku štetu u poslovanju kladionica kao privrednih društava koje bi bile primorane da privremeno obustave svoju djelatnost u Zenici. 

Još jedna od kladioničarskih kuća, koja je također reagovala uputivši pismo predsjedavajućoj Gradskog vijeća i gradonačelniku, jeste Premier iz Čitluka koji isto upozorava na odluke Ustavnog suda FBiH. Saznajemo da su pokušajem nametanja harača jednako nezadovoljni i telekom operateri i ugostiteljski objekti.   

k1

k2

 

k3

k4

 

k5

k6

k8

 

k9

k10

 

 

 

 

 

 

 

Ne propustite