Akcije "Pravda": Delimustafić planirao bijeg, Cerić varala knjiženjem nekretnina

Bosna i Hercegovina
Akcije "Pravda": Delimustafić planirao bijeg, Cerić varala knjiženjem nekretnina
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za uhapšene u akciji "Pravda", a koji se sumnjiče da su kao organizirana kriminalna grupa počinili krivična djela zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara te na taj način, prema iskazima postupajućih tužitelja, oštetili građane Bosne i Hercegovine i pravne osobe s kojima su sarađivali.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za uhapšene u akciji "Pravda", a koji se sumnjiče da su kao organizirana kriminalna grupa počinili krivična djela zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara te na taj način, prema iskazima postupajućih tužitelja, oštetili građane Bosne i Hercegovine i pravne osobe s kojima su sarađivali.

Alija Delimustafić planirao bijeg na Tajland

U svom izlaganju naveli kako je Alija Delimustafić krajem ovoga mjeseca planirao bijeg na Tajland, a kao dokaz su kazali da su u njegovom stanu u ulici Spasovdanska broj 19 u Istočnom Sarajevu pronašli avionske karte. 

Kada je riječ o Jusufu Škrijelju, tužitelji su naveli da posjeduje dvojno državljanstvo te da bi u slučaju puštanja na slobodu mogao pobjeći iz BiH te na taj način ugroziti nastavak istrage kao i utjecati na svjedoke. Za Lejlu Cerić je navedeno da je na području općine Stari Grad Sarajevo čija je bila zaposlenica, činila različite malverzacije kada je riječ o knjiženju nekretnina te tako pribavila imovinsku korist.

Bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Sarajevo Suada Hadžić je također osumnjičena te je dat iskaz da se nakon odlaska u penziju nastavila zanimati za određene predmete i imala je uvid u zemljišno-knjižne izvode. Nadalje, riječ Samire Skorupan se veže za Zorana Lončara koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica. Naime, prema navodima postupajić tužilaca Skorupan se s Lončarem sastala u ugostiteljskom objektu Milkman i od njega uzela 100 eura te tako planirala bijeg iz BiH.

Advokat osumnjičenog Alije Delimustafića Senad Pizović je izjavio kako su navodi i iskazi postupajućih tužilaca Tužilaštva KS neosnovani te da se njegovom branjeniku, ali i ostalim uhapšenim u akciji "Pravda" ne može odrediti mjera pritvora s obzirom na to da je istraga još uvijek u toku.

"Tužilaštvo KS je mog branjenika Delimustafića navelo da se nalazi na čelu organizirane grupe samo zato jer je najpoznatije ime i ljudi ga još uvijek pamte kao ministra, a ti navodi su apsolutno neosnovani. Potvrđujem da moj branjenih nema dvojno državljanstvo te da je prošle godine u ovo doba boravio na Tajlandu, gdje već redovno ide deset godina i stoga nije neuobičajeno da ste pronašli avionske karte kod njega niti je on planirao pobjeći. Tražimo od sudije Kantonalnog suda da ne izrekne mjeru pritvora, već određene mjere zabrane ili kućni pritvor", kazao je Delimustafićev advokat.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH u svoju korist je izjavio kako nije kriv te kako nijednog trenutka ne planira pobjeći iz BiH. Dodao je također kako svake godine putuje na Tajland iz zdravstvenih razloga za što ima potrebnu medicinsku dokumentaciju. Kazao je također kako je pasoš pronađen kod njega na dan hapšenja nevažeći i kako s njim nije mogao preći granicu BiH.

Jusuf Škrijelj, bivši pratitelj prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alija Izetbegovića sumnjiči se kao osoba koja je u sklopu organizirane kriminalne grupe blisko sarađivao s Alijom Delimustafićem. Njegov advokat na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu je izjavio kako kako su iskazi postupajućih tužilaca neosnovani te zamolio da se ne izrekne mjera određivanja pritvora, već određene mjere zabrane. Škrijelj je na izlaganje svog advokata dodao činjenicu kako se prije tri dana vratio iz Belgije te da apsolutno želi sarađivati s organima gonjenja. Jusuf Škrijelj osim bosanskohercegovačkog posjeduje i državljanstvo Belgije.

Cerić pribavila imovinsku korist, Skorupan uzela novac za bijeg

Advokat Omar Mehmedbašić na današnjem ročištu je zastupao osumnjičenu Lejlu Cerić, a u svom iskazu je naveo kako njegova branjenica do sada nikada nije imala problema sa zakonom te da u vezi s tim treba biti oslobođena svake sumnje, kao i određivanja mjera pritvora.

"Moja branjenica nije planirala nikakvo bjekstvo. Ona je majka dvoje djece i živi u porodičnoj kući. Nikada nije činila nikakve kriminalne radnje i ne može se povezati s ostalim članovima grupe. Lejla Fazlagić-Pašić je u bjekstvu, a ona je najviše umiješana u sve radnje", izjavio je Mehmedbašić. 

Advokati Suade Hadžić i Samire Skorupan su također tražil da im se ne odredi mjera pritvora već mjere zabrane ili kućnog pritvora. Advokat Samire Skorupan Ahmed Fejzić je izjavio kako je njegova branjenica samohrana majka koja je pod redovnom medicinskom terapijom i kako nema nikakve veze s krivičnim djelima koja joj se stavljaju na teret.

Kantonalni sud u Sarajevu će se sutra izjasniti o eventualnom određivanju mjera pritvora.

Ne propustite