ZEMLJA IMA 2 DANA DA SE SPREMI ZA ONO ŠTO SLIJEDI: Od Sunca stiže najveća prijetnja čovječanstvu ikada, prvi UDAR SE OČEKUJE U SUBOTU!

Zanimljivosti
ZEMLJA IMA 2 DANA DA SE SPREMI ZA ONO ŠTO SLIJEDI: Od Sunca stiže najveća prijetnja čovječanstvu ikada, prvi UDAR SE OČEKUJE U SUBOTU!
.

Stručnjaci kažu da se u Sunčevoj atmosferi otvorila rupa koja omogućuje snopovima radioaktivnih čestica da krenu put Zemlje.

Britanska Nacionalna uprava o okeanima i atmosferi (NOAA) je rekla da se očekuje da će oluje stići u subotu, 22. septembra.

image-1525545323

Kaže da oluja može prouzrokovati sjeverno i južno svjetlo kada stigne, dok NOAA klasifikuje očekivanu solarnu oluju kao G-1 ili "maloljetnu".

"NOAA stručnjaci kažu da su geomagnetne oluje G1 klase moguće 22. septembra, kada solarni vjetar udari u zemaljsko magnetsko polje.

solar-storm-954296

Magnetne oluje predstavljaju privremeni poremećaj koji je uzrokovan talasima sunčevog vjetra iz magnetosfere Zemlje.

One se svrstavaju u pet kategorija - G1, G2, G3, G4 i G5 i dok je G1 smatrana malom olujom, za G5 kategoriju oluja se navodi da će uzrokovati strašne posljedice na Zemlji.

Upozorenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je Met Office izjavio da je samo pitanje vremena prije nego što razarajuća sunčana oluja uništi komunikacije na Zemlji.

Vjeruje se da su sunčane oluje jedne od "najvećih prijetnji" čovječanstvu.

aa

One mogu izazvati ogromne probleme u napajanju - izazivanje prekida koji mogu biti fatalni.

Također, oni mogu praviti probleme satelitima i avionima u niskoj orbitioko Zemlje, obarajući navigacione sisteme. 

Ogromna sunčana oluja pogodila je Zemlju 1859. godine - a jedna iste veličine danas bi uništila naše moderno društvo jer je toliko zavisno od tehnologije.

1455073

Posljedice sunčeve oluje mogle bi trajati mjesecima - ili čak i godinama - pošto bi vlasti morale da popravie svu oštećenu infrastrukturu.

Specijalna osiguravajuća kompanija Lojd's iz Londona procjenjuje da bi račun za popravke mogao koštati do skoro dva biliona funti, samo u Velikoj Britaniji.

809747188-sun-earth-830x450

NAUČNICI OBJASNILI: Evo koliko nam je potrebno sna u zavisnosti od našeg doba, DA LI PREVIŠE SPAVATE?

(Novi.ba/Kurir.rs)

Ne propustite