Ako želite smršaviti, šećer nije jedino što trebate izbaciti

Zdrav život
Ako želite smršaviti, šećer nije jedino što trebate izbaciti
Ako želite smršaviti, šećer nije jedino što trebate izbaciti
Konzumiranje mesa doprinosi debljini jednako kao i šećer, pokazalo je novo istraživanje.

Konzumiranje mesa doprinosi debljini jednako kao i šećer, pokazalo je novo istraživanje.

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Adelaideu, masti i ugljikohidrati pružaju dovoljno energije koja može zadovoljiti naše potrebe, a probavljaju se brže od proteina, što znači da se energija pohranjena u mesu koristi kasnije, a ako ima viška, pretvara se u masnoću u tijelu.

To znači da povećana dostupnost mesa može značiti doprinos globalnoj veličini struka.

Doktorand sa Univerziteta Adelaide Wenpeng Yu je ispitao globalnu dostupnost šećera i mesa kao i utjecaj koji je imao na stope pretilosti u 170 zemalja. Pronašao je snažnu korelaciju između to dvoje.

"Postoji dogma da su masti i ugljikohidrati, posebno masti, glavni faktori koji doprinose gojaznosti", kazao je.

"Bilo da nam se to sviđa ili ne, masti i ugljikohidrati u modernoj prehrani dobavljaju dovoljno energije da zadovolje naše dnevne potrebe jer protein iz mesa se probavlja kasnije od masti i ugljikohidrata. To čini energiju koju primamo od proteina viškom, koji se potom pretvara i pohranjuje kao masnoća u ljudskom tijelu", naveo je Yu te istakao da je protein u mesu odgovoran za probleme u težini.

"Naši rezultati će vjerojatno biti kontroverzni jer upućuju na to da meso doprinosi učestalosti pretilosti u svijetu u istoj mjeri kao i šećer", kazao je profesor Maciej Henneberg, voditelj biološke antropologije Univerziteta Adelaide.

"Dok vjerujemo da je važno da javnost treba biti oprezna s prevelikom konzumacijom šećera i nekih masti u svojoj prehrani, na temelju naših saznanja vjerujemo da proteini iz mesa u ljudskoj prehrani također čine značajan doprinos pretilosti", istakao je Henneberg.

Yu je predstavio rezultate svog rada na 18. Međunarodnoj konferenciji o prehrani i prehrambenih nauka u Cirihu u Švicarskoj.

(N1)

Novo