Gojite se, a ne jedete mnogo? Provjerite ovaj organ!
Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitaste žlijezde često dovodi do gojenja, odnosno remeti regulaciju tjelesne težine. Jedan od razloga može da bude opstipacija (zatvor), ali uzrok su često i napadi prejedanja, povezani s osjećajem umora i klonulosti i nedostatkom energije.
Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljenim hidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije, pa nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno prilagoditi ishranu.
"Preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom. Treba krenuti sa smanjivanjem ugljenih hidrata koji dolaze iz hljeba, tjestenine, pirinča, keksa i zaslađenih sokova jer preveliki unos ugljenih hidrata znatno opterećuje insulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena", savjetuje nutricionista Nenad Bratković.
Smijemo da jedemo ugljene hidrate iz neskrobastog povrća, voća, mahunarki i žitarica kao što su zob, heljda, kvinoja, a eventualno ječam i raž. Treba smanjiti upotrebu suncokretovog i sojinog ulja, a povećati unos maslinovog i uključiti u ishranu plavu ribu. Dobar su izbor i laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 iz badema i oraha.
Vrlo je važno redovno doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom - zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Ishranu treba organizovati u pet do šest obroka tokom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade prije podne i pola šake badema poslije podne.
Uz svaki obrok preporučuje se unos malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su ribe, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i bjelance. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Izbjegavajte one koje ometaju rad štitaste žlijezde, kao što su brokoli, kupus, prokelj, karfiol, kelj, spanać, soja i kikiriki.
Preporučuje se i redovna fizička aktivnost kako biste podigli nivo hormona sreće serotonina i endrofina, ali i podstakli procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva.