Koliko je zdravo jesti sirova jaja?

Zdrav život
Koliko je zdravo jesti sirova jaja?
Jaja su hranjiva namirnica jer sadrže spojeva koji su važni za funkcioniranje cjelokupnog organizma, kao što su selen, jod, fosfor, kolin, lutein, vitamini A, B2, B5, B12, E, D i K.

Jaja su hranjiva namirnica jer sadrže spojeva koji su važni za funkcioniranje cjelokupnog organizma, kao što su selen, jod, fosfor, kolin, lutein, vitamini A, B2, B5, B12, E, D i K.

Koliko je zdravo jesti sirova, odnosno termički neobrađena jaja?

Veliki broj ljudi odabire jesti sirova jaja jer razina nekih nutritivnih spojeva tokom termičke obrade značajno pada. No, termička obrada neke nutritivne spojeve može učiniti još djelotvornijima, što je glavna tema debate između pobornika prehrane sa potpuno sirovim namirnica i pobornika prehrane s namirnicama koje se termički obrađuju.

Iako razina nekih vitamina (vitamini C, B6, B9) tokom termičke obrade značajno pada, druge nutritivne tvari postaju još djelotvornije. Jedno istraživanje je pokazalo da tijelo znatno bolje iskoristi proteine iz jaja kada se ona termički obrade. Stoga će vaš konačni izbor ovisiti o vašem cilju.

Također, što definitivno nije zanemarivo, u obzir trebamo uzeti salmonelu, koja može biti prisutna u sirovim jajima sumnjive kvalitete. Iako pranje ljuske jajeta prije rukovanja jajima uvelike smanjuje rizik, ne eliminira ga potpuno. Salmonela može biti prisutna u samoj unutrašnjosti jaja, odnosno u žutanjcima.

Uvijek trebate imati na umu da nisu sve vrste jaja iste kvalitete. Najbolje je odabrati organska jaja koja u puno rjeđe slučajeva sadržavaju štetne spojeve, tek u oko 5%. Rizika od zaraze salmonelom se najviše trebaju bojati djeca, trudnice i osobe slabog imunološkog sustava.

Kada jaja termički obrađujete, omogućavate tijelu da iskoristi biotin iz žutanjaka. Upravo zbog toga osobe, koje jaja jedu isključivo sirova, često imaju manjak biotina u tijelu.

Sirova jaja mogu biti dio uravnotežene prehrane, ali stručnjaci savjetuju da odaberete zlatnu sredinu. Jaja minimalno termički obrađujte kako ne biste previše smanjili udio hranjivih tvari, a opet povećali djelotvornost nekih drugih hranjivih tvari i istovremeno smanjili rizik od zaraze salmonelom.

Izvor:centarzdravlja.net

Novo