Šta se jelo u Sulejmanovom dvoru: Hrana samo za odabrane
Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.
Menemen
Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuhana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hljebom.
Köfte
Köfte su ćuftice ili pljeskavice od mljevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.
Mantı
Mantı vas na prvi pogled može asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuhaju ili prže, pa se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su propraćene i velikim izborom začina.
Kuzu Tandır
Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.
Lahmacun
Ovaj ravan i hrskav hljeb tradicionalno je punjen mljevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može se jesti zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.
Börek
Najčešće punjen mljevenim mesom ili spanaćem i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu… Kada god ga jedete, börek je uvijek sočan i ukusan!
Baklava
Puna oraha i sirupa, a često i s mljevenim pistaćima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi se uvijek jesti svježa!
Pide
Često nazivan i "Turska Pica", pide se sastoji od testa u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadjevima (uglavnom s mljevenim mesom ili spanaćem i sirom).
Güllaç
Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vrijeme Ramazana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od tijesta, mlijeka, ružine vodice, oraha, i sjemenki šipka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili leblebija.
Meze
Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umjesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s pasuljem, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s hljebom.