Čitaoci portala Novi.ba: Na izletištu "Brus" tražili smo batak, a pogledajte šta smo dobili!?

Aktuelno
Čitaoci portala Novi.ba: Na izletištu "Brus" tražili smo batak, a pogledajte šta smo dobili!?
"Piletina je naziv za meso dobijeno od domaćih kokoški. Piletina je najčešća vrsta peradarskog mesa u svijetu". Sve ovo stoji u Wikipediji kada ukucate pojam piletina, uz što je pridodato i ovo: "Piletina se stavlja u promet u trupovima ili komadima, ohlađeno na temperaturu ispod 4°C ili smrznuto na nižoj temperaturi od -12°C."

„Piletina je naziv za meso dobijeno od domaćih kokoški. Piletina je najčešća vrsta peradarskog mesa u svijetu“. Sve ovo stoji u Wikipediji kada ukucate pojam piletina, uz što je pridodato i ovo: “Piletina se stavlja u promet u trupovima ili komadima, ohlađeno na temperaturu ispod 4°C ili smrznuto na nižoj temperaturi od -12°C.“

Ove citate nismo koristili kako bi Vam držali naučno slovo o tome šta se podrazumijeva pod pojmom piletina, već smo se, zapravo, referirali na ono što nam je kao dokaz ugostiteljske prevare i pljačke poslao čitalac portala Novi.ba iz Sarajeva.

Dani vikenda Sarajlijama obično služe za odlazak na okolna izletišta i planine u što se ubraja i novosagrađeni ugostiteljsko-turistički kompleks na Trebeviću, poznatiji kao „Brus“. Naš razočarani i rezignirani čitalac poslao nam je fotografije i dokumente koji zorno ilustruju o tome šta možete zateći i koliko to platiti ako na „Brusu“, za obrok, naručite pileći batak.

U našem primjeru riječ o narudžbi dvije porcije pilećih bataka koje se, prema meniju, nude sa roštilja. Gost je bio ne malo iznenađen kada je na tanjiru došlo nešto što domaćini tumače i zovu pilećim batkom, a slika pokazuje komad mesa koji podsjeća na odrezak ili, u najboljem slučaju, šniclu.

Šnicla, odrezak ili batak?

Vidno razočaran, kako piše, on je zatražio objašnjenje o pogrešno donesenoj narudžbi, na što je uslijedilo novo, još veće, razočarenje.

„Nisu ponudili razuman razlog za ono što sam vidio u tanjiru. U svom životu, vjerovatno kao i većina onih koji će ovo pročitati, pojeo sam na stotine bataka. I ni jedan nije ličio na ovaj koji je iznesen pred mene. Samo sam pokušao dokučiti u čemu je problem što su osioni domaćini u potpunosti ignorisali. Jednom riječju, bilo je to krajnje nipodaštavanje mušterija koje su iz glavnog grada došle na brdo da ručaju, nadajući se ugodnoj atmosferi i domaćinskom odnosu. Ništa od toga. Štaviše, cijenim da taj 'nazovi' pileći batak nije vidio ni roštilja, već je pržen na tavi", pisalo je u mailu koji je došao na našu adresu sa pratećom fotogalerijom.

Potpis: „Batak“ uz prilog

Ni tu nije bio kraj. Od osoblja i sada već pristigle direktorice traženo je da se donese „pravi“ batak što je odbijeno, baš kao što je odbijeni zahtjev gosta o povratu novca. Uz sve, fiskalni račun je, što se, kako piše čitalac, vidi po satnici njegova izdavanja - došao tek nakon što je odbio jesti ponuđeno. I, ništa manje važno, račun je donesen tek na insistiranje gosta.

„Brus“, očigledno, ima svoja pravila. Pravo gosta u restoranu trebalo bi biti sveto pravo, nikako razlog za njegovu prevaru.

Fiskalni račun se pojavio tek na insistiranje gosta 

Iz ove fotografije se vidi da čitalac prvobitno nije dobio fiskalni račun, v da na papiru samo stoji narudžba...

Novo